Обратно към категорията

Магнитни бури удрят на 31 август и 1 септември

   

Магнитни бури удрят на 31 август и 1 септември

Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден на август, предупреди Центърът за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на
атмосферата и океаните. Причина за геомагнитното смущение е високоскоростен слънчев вятър.
Геомагнитната атака ще започне вечерта на 31 август, когато планетарният индекс ще е със стойност 4 по 10-степенната скала, посочва Руската лаборатория за изследване на слънчевата активност към Института “Лебедев”. На 1 септември се очаква кулминацията на бурята. Индексът може да скочи до степен 5-6.
Слабите геомагнитни бури се усещат предимно от хората с проблеми на сърдечно съдовата система, обясняват лекари. Възможни са сърдечни спазми, замаяност, главоболие и липса на
концентрация. Смущенията в магнитното поле могат да въздействат и на хора с психични разстройства, както и на по-възрастните.
При подобни ситуации понякога има и колебания в електроенергийната мрежа. Уязвими са и спътниците, осигуряващи навигационна информация.
Магнитните бури представляват навлизане на слънчеви частици в земната атмосфера. Те са изхвърлени от нагорещената повърхност на нашата звезда и са парченца слънчева лава.
Понякога тези частици са донесени до земната атмосфера благодарение на слънчев вятър. Те предизвикват временни смущения в земната магнитосфера.
Как да се спасим? 
За по-голямата част от хората магнитната буря е стрес. В тези дни намалява производството на отговарящия за адаптацията хормон мелатонин и се увеличават хормоните на стреса - адреналин
и кортизол. Статистиката сочи, че броят на хоспитализираните и тези, при които се засилват сърдечно-съдовите смущения, рязко нараства. Често се регистрират инфаркти и инсулти.
Ето какво съветват специалистите, за да нямате проблеми:
- По време на магнитни бури не ставайте рязко от леглото, за да не ви се завърти главата или да изпаднете в безсъзнание. Особено опасно е за хората, които пият лекарства за хипертония.
- Постарайте се да не се стресирате допълнително и да не вземате важни решения.
- Няма нищо по-добро от чистия въздух и разходка в парка или сред природата.
- Най-важното в дните на магнитни бури е да не преяждате, което може да доведе до сърдечен пристъп. Сърцето и мозъкът може да се окажат без кислород заради това, че кръвта е преразпределена в полза на претъпкания стомах.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!