Обратно към категорията

Медици и хора от социални заведения в ямболско са с COVID-19

Добавено на: 17.11.2020 12:30
Снимки: Pixabay.com
   

Лекари и медицински работници от Ямбол, които работят в болнични отделения с пациенти с COVID-19 са сред новозаразените с коронавирусна инфекция, научи 999 от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева. Днес се очаква резултатът от пробата и на още една лекарка, която е със съмнения. „Ситуацията със заразените хора от медицинския персонал е особено притеснителна, тъй като означава спиране на дейност“, коментира д-р Генчева.

От днес започнаха масови изследвания и на персонала и потребителите на домовете за стари хора в Ямбол и Болярско. В ямболския дом за стари хора с положителни проби за коронавирус са медицинска сестра и санитарка. Предстои изследването на всички 89 души от персонала на дома, както и на 180-те потребители. „На този етап единственото радостно е, че един от потребителите на дома е бил в болница по други причини и неговата проба за коронавирус е отрицателна“, коментира д-р Генчева.

От снощи с положителни проби са и две жени – потребители на дома за стари хора в село Болярско. По тази причина от днес започват масови тестове и на всички 24 потребители, както и на персонала от 20 души.

Рязко се е увеличила заболеваемостта в област Ямбол през последните дни. За периода от 9 до 15 ноември са диагностицирани 421 души, докато през предходната седмица бяха 257.

Двуседмичната заболеваемост в областта вече е 577 на 100 хиляди, докато преди това беше 356 на 100 хиляди.

Сред заразените от вчера е и дете от основно училище, чийто клас днес ще бъде поставен под карантина. Под карантина са и учениците от една паралелка в Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“, както и децата от 3 групи в детски градини.

Общо под карантина в момента са 986 души, на домашно лечение с коронавирус са 704 души.

В областната болница с коронавирус без усложнения към 10 часа на 17 ноември са настанени 40 души, петима са в интензивно отделение или заети в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ са 45 от общо 63 легла.

В частната МБАЛ „Св.Йоан Рилски“ са заети 17 от общо 18 легла. В отделението за пневмонии след коронавирус в елховската болница, където са разкрити 15 легла, на лечение са 5-има души. Двама души с коронавирус са настанени и в специализираната кардиологична болница, като техните проби са установени след приемането им с кардиологични заболявания.

Четирима са починали с коронавирусна инфекция само от събота, 14 ноември до сега. Сред тях са мъж на 54 години и жени на 48 и 58 години са сред починалите от коронавирусна инфекция. Снощи е починал и мъж на 72 години, който е бил с хронично обострена белодробна болест и сърдечно заболяване. Жената на 48 години, обаче, не е имала никакви придружаващи заболявания.

Преборилите коронавирусната инфекция от началото на пандемията са 622-ма. По данни на Регионална здравна инспекция към днешна дата установените случаи са общо 1454.

Директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева отново призова всички да бъде отговорни към себе си, близките си и другите, като спазваме стриктно противоепидемичните мерки.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!