Обратно към категорията

Министерството на културата финансира 11 проекта за археологически проучвания в ямболско и сливенско

Добавено на: 29.05.2020 15:05
   

Студенти от Софийския университет „Климент Охридски“ заедно с археолога Иван Вълчев и директора на столичния исторически музей Венета Ханджийска-Янкулова ще работят и това лято в пети сектор в Тракийски и античен град Кабиле край Ямбол, научи 999 от Министерството на културата. Екипът на Ямболския исторически музей ще продължи проучванията на сектор 12 в Кабиле, където е открита представителна сграда от късноримската епоха.

От Министерството обявиха проектите, които ще получат финансова подкрепа в областта на недвижимото културно наследство.

На ямболския музей се отпуска финансиране и за проучвания в средновековната крепост "Малкото кале" в боляровското село Воден и за теренни издирвания в долината на река Геренска, която тече през стралджанското село Каменец и през тунджанските села Робово и Каравелово.

Екип от археолози, оглавяван от Чавдар Кирилов и Анна Агре заедно със специалистите от етнографския археологически музей в Елхово ще продължат проучванията на късноантичната и средновековна крепост „Градището“ в елховското село Мелница.

Екипът на Даниела Агре ще проучва укрепен владетелски дом в местността Татар маша в землището на тополовградското село Княжево.

Министерството отпуска финансиране на Историческият музей в Сливен за продължаване на проучванията в северния сектор от административната сграда на крепост Туида и за теренно издирване в землищата на сливенските села Караново, Ковачите и Злати Войвода.

Историческият музей в Нова Загора получава финансиране за теренни археологически издирвания в землището на село Кортен, музеят в Твърдица – за археологически проучвания на късноантичната и средновековна крепост "Вердица" в местността "Градището" в гр. Твърдица. А в селищната могила "Химитлията" в новазагорското село Сокол ще работят студенти от Софийския университет „Климент Охридски“ заедно с професора по археология и праистория Красимир Лещаков.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!