Обратно към категорията

Министър Пулев в Ямбол: 24 проекта за общо над 12 млн. лв. са подадени от областта по Плана за възстановяване

Добавено на: 27.11.2022 10:14
   

За преодоляване на последствията от COVID-19 в областта са сключени 347 договора на обща стойност над 7 млн. лв.

От област Ямбол са подадени общо 24 проектни предложения за общо над 12 млн. лв. по първата процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това стана ясно вчера на мобилната приемна на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в област Ямбол. Тя е част от обиколката му в цялата страна във връзка с разясняване на местния бизнес относно възможностите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на ЕС. На нея присъстваха още началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, областният управител на Ямбол Георги Чалъков и главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева.

„По първата отворена мярка – „Технологична модернизация“, получихме над 2 500 проектни предложения за над 1 млрд. лв. В момента тече кандидатстването по втората процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ на стойност 30,6 млн. лв., като до момента са подадени над 4 000 проектни предложения“, заяви Пулев. По нея фирми могат да кандидатстват за създаване на уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, за дигитален маркетинг, киберсигурност и др.

„За съжаление, от област Ямбол интересът не е толкова голям в сравнение с останалите райони, в които бяхме. Именно затова и екипът на МИР е тук – за да даде повече информация и да насърчи фирмите от региона да кандидатстват за средства по Плана за възстановяване“, каза Пулев.

 

По думите на министъра, следващата процедура – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“, на стойност 200 млн. лв., ще помогне на български фирми да станат енергийно независими. Мярката е за изграждане на фотоволтаична система – т.нар. соларни панели, които да бъдат монтирани върху покрива на даденото предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава.

В момента за обществено обсъждане е обявена и процедурата за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв. По линия на МИР от Плана за възстановяване към българския малък и среден бизнес тръгват 600 млн. лв. до края на годината.

„Министерството на иновациите и растежа ще обяви и всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура „Технологична модернизация“ до края на годината“, каза на среща с областния управител Илияна Илиева, главен директор на ГД ЕФК. Тя допълни, че е приключила първата фаза на одобрение на проектните предложения и към следващата минават 2 000 от тях.

Илиева припомни, че новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 на стойност 3 млрд. лв. бе одобрена от ЕК за рекордно кратък срок – подадена на 16 август и одобрена на 3 октомври.

„Очакваме следващия месец да бъде одобрена и Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв. Тя е нова за България и ще финансира дигитални решения и научни разработки както в бизнеса, така и в публичните организации“, каза още Илиева.

Началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов заяви, че в област Ямбол сключените договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г. са 44 за над 24 млн. лв., като 37 от тях са приключили. Основните подкрепени сектори са „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“, „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“ и „Производство на мебели“.

По думите му, по процедура „Енергийна ефективност“ са сключени 7 договора за над 700 хил. лв. с фирми от областта, както и 347 договора за преодоляване на последствията от COVID-19 на обща стойност над 7 млн. лв.

По данни на Българската банка за развитие, чийто принципал е Министерството на иновациите и растежа, са подкрепени 87 предприятия в област Ямбол за над 18 млн. лв., а по линия на Фонда на фондовете са сключени 33 договора за над 28 млн. лв., каза още Якимов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!