Обратно към категорията

"Мисия спящата красавица" на ДКТ-Бургас получи голямата награда на 23-ия национален куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол

Добавено на: 02.06.2023 07:57
   

Наградите на отличените в различните категории в конкурсната програма на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ бяха връчени снощи в Ямбол. Фестивалът се провежда за 23-и път, като в конкурсната програма участваха 9 постановки. 

Голямата награда на фестивала "Играещият човек" журито присъди на Бургаския държавен куклен театър за спектакъла „Мисия спящата красавица“. 

За мъжка роля призът отиде при Димитър Караиванов за ролята му Петелът от постановката на "Бременските музиканти" на театъра в Търговище. За най- добра актриса наградата отиде при Ирина Шумелева за ролята й на Буратино, спектакъл на ямболския куклен театър. Детското жури присъди своята награда на спектакъла „Пакостникът" на хасковския куклен театър. Преди да връчат наградата децата споделиха, че им е било изключително трудно в избора.

"Защото, ако ни харесат няколко спектакъла, трябва да си изберем само един, а това е много трудно! На мен ми харесва и да го гледам и малко ми се иска и аз да съм куклен актьор"

За цялостен принос към кукленото изкуство в България беше присъден диплом на режисьора Янко Митев за спектакъла „Пакостникът“.

Силва Бъчварова и Васил Рокоманов спечелиха наградата за куклите в постановката „Принцесата и скъсаните обувки“ на Младежки театър „Николай Бинев“. 

Специалната награда за актьорски дебют получи трупата на Държавен куклен театър – Габрово за „Огнивото“. Със същия спектакъл габровският театър спечели и наградата за сценография, която е дело на Юлия Лачева и Жени Лачева. Пламен Мирчев – Мирона бе отличен за най-оригинална музика в постановката „Вселената на Кристофър“ на Държавен куклен театър – Сливен. 

Награда за иновативен прочит на класически текст бе присъдена на Държавен куклен театър – Русе за „Том Сойер“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!