Обратно към категорията

Младежи от село Челник и техни приятели, са сред моделите в календара „Девойко, мари, хубава“ за 2024 г.

Добавено на: 20.12.2023 13:43
   

Младежи от Челник и народни носии от селото са част от календара „Девойко, мари, хубава“ на Фондация „Живите български корени“ за 2024 г.

Това сподели при посещението си в Община „Тунджа“Николинка Василева- читалищен секретар на Народно читалище „Зора-1930“, с. Челник, като подари и екземпляр от календара на Станчо Ставрев - кмет на общината.

Младежите от Челник Теолина Василева, Барбара Бонева и Мирослав Димитров са сред моделите в календара. Барбара представя Невестинска носия, сукманен тип, а Мирослав - мъжки чернодрешен костюм от Ямболско, като носиите са от частната колекция на Мирослав Димитров. Техните приятели, Станислава Атанасова и Анелия Атанасова, също са част от моделите които взимат участие в тазгодишното издание на календара. Станислава е облечена в невестинска ръжовска носия, сукманен тип от Челник, носията е от частната колекция на Мирослав Димитров. Анелия, представя невестинска хърцойска носия, двупрестилчен тип от град Мартен, Русенско, а нейната носия е от частната колекция на Диана Димова.

Чрез красивите фотографии, създателите показват костюми от колекциите на петима български колекционери, които да ни потопят в света на българите отпреди повече от 100 години. Свят, богат на хармония на шарки, изобилстващ на стилизации на цветя и птици, носещ кодирани знания за света около нас, за любовта и почитта към земята и рода.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!