Обратно към категорията

Младежи създават нова Стратегия за младежта в Болярово

Добавено на: 03.02.2020 15:41
   

 Оборудвана с модерни уреди фитнес-зала, спортен център с игрище за различни спортове, нови игрушки и осветени детски площадки, но най-вече работа за родителите. Това са част от исканията на младите хора от община Болярово, които бяха изложени при проучванията и брейнсторминг-заниманията на ямболското читалище „Умение-2003" сред ученици от Средно училище „Д-р Петър Берон" и млади хора на възраст до 29 години в селата.


Проучванията са в рамките на проекта „Ковачница за младежка активност-ІІ" за включване на младите хора в управлението на община Болярово, Стралджа и Тунджа и при вземането на решения от местно ниво. Инициативата е финансирана от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежта 2016-2020.
Като краен резултат от проекта от читалището очакват разработени от самите млади хора и внесени в Общинските съвети на 3-те общини ефективни Стратегии за развитие на младежта.
По част от поставените искания от младите хора в боляровско общинската администрация вече работи, стана ясно по време на обсъжданията.


В момента се провеждат процедурите по обществените поръчки за изграждането на мултифункционално спортно игрище в близост до СУ „Д-р Петър Берон" с размери 17 на 27 метра, което ще позволи и едновременни тренировки по футбол, баскетбол и други спортове. По този проект договорът по Програма за развитие на селските райони е на стойност 97 694 лв., а всички дейности трябва да приключат най-късно до май 2022 г.
От общинската администрация се надяват и в близко време да бъде подписан договорът с Местна инициативна група Елхово-Болярово за създаването на модерна фитнес-зала с лежанки, гладиатор, дъмбели, тежести и други атрактивни за младите уреди.


Миналата година бяха закупени спортни пособия за фитнес залата в НЧ „Стефан Караджа - 1904" в село Стефан Караджово на стойност 1952 лв.
Общината разполага с два футболни стадиона - в град Болярово напълно нов, финансиран със средства по програма за трансгранично сътрудничество България - Турция, както и стадион „Граничар" в село Мамарчево, който бе възобновен и се използва активно за организирани футболни турнири и свободен спорт. Поддържа се стадионът и в село Голямо Крушево, който през лятото се ползва от гостуващи деца.
Отделно два физкултурни салона в училищата в град Болярово и село Стефан Караджово дават възможност за практикуване на футбол, баскетбол, волейбол, физкултурен салон има и в ДГ „Здравец" - гр. Болярово.


Факт е, обаче, че голяма част от младите хора, регистрирани в дирекция „Бюро по труда" са без или с ниско образование, което е причина и за трудната им реализация на пазара на труда. Общината се опитва да им съдейства за заетост чрез социалните програми. Тази мярка е добра, но е за кратко, съгласни са и самите млади родители, които в момента работят на временни договори към кметствата и читалищата. Благодарни са, че общината осигурява безплатен транспорт и храна на децата им в училищата и детските градини, но съзнават, че самите те също трябва да полагат усилия за издръжката и свободното време на децата си.

В рамките на брейнсторминг-заниманията с НЧ „Умение-2003" се проучват възможностите за продължаване на образованието на младите родители чрез задочна форма. Говори се и за доброволческите инициативи, чрез които би могло да се създадат по-добри условия за свободното време на малчуганите. Една такава инициатива, която ще се случи в близко време в село Мамарчево, където от ямболското читалище ще съдействат на младите родители сами да обновят детската площадка като изработят саморъчно безопасни игрушки за децата си.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!