Обратно към категорията

Младите хора на Стралджа избират представители в Съвета на децата

Добавено на: 26.03.2024 12:51
   

Във връзка със стартирана процедура на Държавна агенция за закрила на детето за избор на членове на Съвета на децата и община Стралджа може да номинира най-активните и мотивирани свои представители за членове на Съвета, които ще бъдат предложени за подбор на регионално ниво от областен управител.
В Съвета на децата участват по двама представители /титуляр и заместник/ от област, като предварително всяка община предлага своите кандидати. За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години от община Стралджа, избрани в съответствие с Процедура определена от ДАЗД.
Всяко дете, в посочената възрастова група, може да кандидатства в четири направления. Важно е да се знае, че всяко дете може да кандидатства само по едно от направленията, както следва:
а) членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;
б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;
в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;
г) индивидуални кандидатури.
Подборът на членове на всички нива се извършва, спазвайки принципите на публичност, прозрачност, демократичност, равенство, не-дискриминация и представителност.
Членовете на Съвета следва да отговарят на следните критерии:
 Активност
 Креативност
 Толерантност
 Ангажираност към обща кауза
 Умения за участие в дискусии
 Ориентираност към резултати
 Организаторски умения
 Умения да мотивира и обединява деца от областта
 Умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта
 Възможност за пътуване без придружител (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа).
 Относно избора на деца бежанци да бъдат взети под внимание следните изисквания: Детето да е получило международна закрила;Детето трябва да владее достатъчно добре български език, за да може да общува с всички членове на Съвета.


Предложения, съгласно критериите определени в Процедурата, могат да се изпратят до 24 май 2024г., на адрес град. Стралджа, община Стралджа, ул. „Хемус“ 12 или на e-mail: pr@straldzha.net
Чрез номинирането и предлагането на деца за Съвета на децата и чрез своето участие в реализирането на Процедурата за избор на членове на Съвета на децата младите хора ще получат увереност, че тяхното мнение е важно и ще бъдат чути. Мнението на членовете на Съвета на децата се взема при разработване и реализиране на политики за закрила и развитие на децата. Цялата процедура е в синхрон и в изпълнение на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето.
Повече информация за процедурата, формуляр и мотивационно писмо може да намерите на в секция АКТУАЛНО.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!