Обратно към категорията

Монахини се молят на Бога да не ги затрупа рушаща се сграда

Добавено на: 02.12.2019 09:07
   

Монахините от манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ до село Кабиле от месеци живеят в страх, че сградата, в която спят, ще ги затрупа, съобщава вестник „Труд“. Килиите в двуетажната постройка са се наклонили заплашително и всеки момент тя може да се срути. Носещите колони са се отделили от плочата и само чудо засега предотвратява трагедия.

„Цялата сграда потъва, накланя се на изток, колоните си седят на място, а плочата е отлепена от тях. Козирката, пред помещенията, в които спят монахините, е с огромна надлъжна пукнатина, което означава, че сградата продължава да потъва, накланя се на изток, а пък галерията, която е на запад увисва в посока към колоните и

там се е напукала и има такива отделяния. Оказа се, че тези колони колони са тухлени и не са привързани към плочата, която е излята отгоре“, разказва архитектката, която от години се занимава с реставрация на културноисторически паметници и строителство на храмове. Тя от 2016 г. наблюдава Кабиленския манастир и с всяко

ходене там вижда, че процеса на рушене се ускорява главоломно. „Тази сграда трябва да се събори, защото е опасна, както за хората, които я обитават, така и за поклонници в двора, а и за църквата, от която е на два метра“, е категорична Светла Дулева.

Първите строежи край лековития извор са били параклис и малка стаичка. През 1928 г. са построени четирите северни стаи на манастира. Градежът им е от камък в основите и кирпич за стените, отгоре таванът е гредоред.

По-късно към тях са добавени още помещения за ползване от увеличаващия се брой монахини. През 1935 г. е започнат строеж на двуетажна постройка за нуждите на монашеската обител, която е пристроена през 1961- 1969 г. Градежът на централния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ на манастира е започнат през текущите нужди на манастира.

Преди няколко месеца част от килиите бяха съборени и с помощта на дарители в момента върви строеж на нови.

„Сградата може да падне всеки момент, трябва и само малко да се люшне земята. Това е много опасно. Бързаме да довършим тези сгради, които сме започнали, за да може тутакси монахините да си съберат багажа и да се преместят в новостроящите се помещения“, казва арх. Дулева. Тя обяснява, че пукнатините са от години, но

монахините поддържали сградата и ги замазвали, което създавало здрав вид на постройката, която е започнала да потъва заради подпочвени води. И въпреки, че теренът е бил отводнен, потъването продължило.

В манастира често за няколко дни отсядат хора, които искат да останат насаме с Бога и да се помолят за здраве.

Заедно с това да опитат от лековитата вода на аязмото и да се облеят с нея. В специална книга онези, които са получили лек за болестта си, записват благодарности към Света Богородица. Стотици хора споделят своите истории за чудодейно изцеление след посещението на манастира и обливането с чудотворната вода в специално изградената за това къпалня.

Сметката на манастира е в банка ДСК, клон Ямбол:
BIC: STSABGSF,
IBAN: BG38 STSA 9300 0002 9221 13

Снимки и текст: в. "Труд". 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!