Обратно към категорията

Монография представя българо-чешкия археологически проект "Юрта - Стройно"

Добавено на: 23.06.2022 17:04
   

На 27 юни /понеделник/ от 17.30 ч. в зала „Археология“ на Регионален исторически музей –Ямбол ще бъде представена колективната монография „The Yurta-Stroyno Archaeological Project. Studies on the Roman Rural Settlement in Thrace”, издадена през 2022 г. от Института по класическа археология към Философския факултет на Карловия университет в град Прага, Чехия. Томът е посветен на проведения в периода 2014 - 2016 г. българо-чешки археологически проект "Юрта-Стройно”, ръководен от гл. ас. д-р Стефан Бакърджиев (Регионален исторически музей - Ямбол), д-р Петра Тушлова (Petra Tušlová, Карлов университет - Прага) и д-р Барбора Вайсова (BarboraWeissová, Рурски университет - Бохом, Германия), които са и научни редактори на монографията. Проектът изследва римско селище, разположено по средното течение на река Тунджа, в Югоизточна България (римска провинция Тракия) и има за цел определяне динамиката на обитаване на селището, проучването на архитектурния му облик и общата му функция, както и евентуалната му връзка с римския военен лагер в Кабиле.

В тома са събрани студии, представящи резултатите от теренните обхождания и археологическите разкопки, както и отделни статии, посветени на различни аспекти от съществуването на селището и на неговата материална култура. Насочен е към научноизследователски организации, докторанти и специалисти в областта на археологията.

Монографията е издадена с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по проект "Творчество и адаптивност като условия за успеха на Европа в един взаимосвързан свят" (рег. номер: CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000734), изпълняван от Философския факултет на Карловия университет, в рамките на покана за представяне на предложения за "Върхови научни изследвания” към ЕФРР.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!