Обратно към категорията

Музеите в Ямбол с безплатен достъп по време на Европейските дни на наследството

Добавено на: 11.09.2022 12:06
   

Музеите в Ямбол се включват в честванията на Европейските дни на наследството.
17 септември ще е Ден на отворените врати в Музея на бойната слава, в Културно-информационния център Безистен с интерактивен музей и в Етнографския комплекс – кв. „Каргона“.
На 18 октомври безплатен достъп за всички посетители ще е осигурен в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.
Европейските дни на наследството, съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия от 1999 г., са сред най-широко отбелязваните интерактивни културни събития в Европа. Общоевропейският характер на програмата обединява живеещите в Европа и се основава на европейското измерение на културното наследство, както е залегнало в Европейската културна конвенция . Тази година до 50 000 събития са насочени към признаване на стойността на общото европейско наследство и необходимостта от запазването му за настоящите и бъдещите поколения.
През следващите седмици в цяла Европа ще се проведат широка гама от културни дейности (изложби, семинари, представления, обиколки с екскурзовод), насърчаващи устойчивото наследство , като същевременно зачитат дивата природа и биоразнообразието .
Акцентът е върху начините за опазване на наследството чрез запазване и възстановяване на исторически сгради, използвайки традиционни техники, умения и материали като част от социално и екологично устойчиво градско развитие.
„Тази година празнуваме наследството през призмата на устойчивостта, което не може да бъде по-уместно след ясните и драматични признаци на климатичните промени, които нашият континент преживя това лято. Ето защо Дните на европейското наследство са чудесна възможност за повишаване на осведомеността относно рисковете за околната среда, пред които е изправено нашето споделено наследство, и за предприемане на устойчиви и отговорни действия за опазването му. Не само за себе си и за да запазим нашата културна идентичност, но и за да сме сигурни, че оставяме наследство на бъдещите поколения“ , каза Мария Габриел, европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта.
Ето и програмата за отбелязването на Европейските дни на наследството в Ямбол:

17 септември - Ден на отворени врати
08:30 ч. – 16:30 ч. – Музей на бойната слава
10:00 ч. – 16:00 ч. – Безистен с интерактивен музей
10:00 ч. – 16:00 ч. – Етнографски комплекс – кв. „Каргон“

18 септември – Ден на отворени врати
09:00 ч. -18:00 ч. – Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!