Обратно към категорията

МВР-Ямбол: На 15 ноември стартира традиционната акция на полицията „Зима“

Добавено на: 15.11.2023 12:07
   

На 15 ноември стартира традиционната акция на полицията „Зима“. Тя ще се проведе в периода 15 ноември - 14 декември 2023 г. За осма поредна година в рамките й ще се реализират три кампании:

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, за времето от 15.11.2023 г. до 24.11.2023 г. Тя е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Ще се планират и извършват проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Ще се акцентира за:
- спазване на въведените ограничени за движение на велосипедисти, индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС), ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;
- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;
- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка в нарушение на чл. 80, ал. 1 от ЗДвП;
- недопускане движението на водачи на ИЕПС в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години, в нарушение на чл. 80а, ал. 1, съответно т. 1 и т. 5 от ЗДвП;
- недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки в нарушение на чл. 106, ал. 2 от ЗДвП.

- Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, за времето от 25.11.2023 г. до 04.12.2023 г. В нея акцент ще бъде превенция над поведението на пешеходците и пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците: Тя ще се отличи с активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване от водачите на ППС на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.
За гарантиране безопасността на пешеходците, в т.ч. на организираните групи (деца, възрастни, хора със специални потребности) ще се осъществява контрол за изпълнение на разпоредбата на чл. 112, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП.
(Чл. 112 (1) Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоя! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства.
(2) За осигуряване безопасното пресичане на платното за движение от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка.)

С цел правилното прилагане на чл. 112 от ЗДвП до 22.12.2023 г. в детските градини и училищата началник сектор ПП и началниците на РУ да създадат организация за провеждане на превантивна разяснителна кампания „Пресичаме безопасно“.

Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. При констатиране неизползване на обезопасителни колани /системи/каски от пътници отношение да се взема спрямо тях (само когато са навършили 16 години) и във всички случаи спрямо водачите в съответствие със законовите разпоредби.

При констатиране отнемане на предимство на пешеходци спрямо водачите ще се взима отношение на място.

19 ноември 2023 г. е обявен за Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който по традиция ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната.

- Кампания „Безопасно шофиране през зимата“, за времето от 05.12.2023 г. до 14.12.2023 г. Дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Контролът ще се осъществява при явно и видимо присъствие на полицейските органи, на подходящи места край пътя с възможност за използване на уредите за проверка на фаровете. Ще се акцентира върху недопускане на нарушения на разпоредбите на чл. 70, ал. 3 и на чл. 74, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП.

(Чл. 70 (3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Чл. 74 (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.)


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!