Обратно към категорията

МВР-Ямбол предупреждава да проверим валидността си на документите за самоличност

Добавено на: 05.12.2019 10:52
   

Срокът на валидност на документите за самоличност на много граждани изтичат през 2020 г., предупреждават от Областна дирекция на МВР-Ямбол. Личните карти на 738 души с постоянен адрес в Ямбол са изтекли още към 31 октомври, оттогава са невалидни още 9010 паспорта и 2045 свидетелства за управление на МПС.

Документите с изтекъл срок са нередовни и следва да бъдат подменени.

Законът предвижда глоба от 20 до 150 лв. за лицата, които не подадат заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта или свидетелство за управление на моторно превозно средство след изтичане на тяхната валидност. Същата санкция е предвидена и за този, който не върне паспорта си в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност.

В случай, че полицейските органи установят при проверка, че ползвате нередовни документи, могат да ви наложат санкция от 30 до 200 лева.

Предвид очаквания голям брой заявления за смяна на документи в първите месеци на Новата година, Областна дирекция на МВР създава организация, за да се избегнат дълги опашки и напрежението пред гишетата за административно обслужване. От дирекцията имат готовност за организиран прием на заявления в малките населени места, като за целта кметът на съответното населено място трябва да договори това с началника на сектор „Български документи за самоличност“.

Гражданите с постоянен адрес на територията на област Ямбол могат да подават заявление за лична карта или паспорт с обикновена услуга във всяко едно от звената – както в областната дирекция, така и в районните управления Елхово и Стралджа. Тези, които имат персонален електронен подпис, могат да го направят и чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.

Заявление за подмяна на български лични документи може да се подаде преди изтичане на срока на документите, съобщават още от Областната дирекция на МВР в Ямбол.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!