Обратно към категорията

Над 2000 души се събраха на Илинденския събор в Дряново за 157-ми път

Добавено на: 02.08.2022 16:39
   

Над 2000 души се събраха на 1 август в с. Дряново на най-стария и най-големия събор в община „Тунджа“ – Илинденският. За 157-ми път едно от най-малките тунджански села спази вековната традиция и успя да обедини хиляди в обичта им към родното и към фолклора, превръщайки се в най-оживеното място в цялата община.

 Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на всички, които са дошли да споделят празника, защото с присъствието си доказват, че събори като този имат смисъл и бъдеще.

„Илинденският събор се превръща в празник, който събира хиляди, за да докаже силата на традициите, силата на тунджанци“, каза тунджанският кмет и допълни: „Община „Тунджа“ винаги е подкрепяла и ще подкрепя провеждането на събори в селата, за да може и хората след нас да усетят емоциите, очарованието, което те носят, и най-важното да осъзнаят сплотяващата сила на традициите, защото в днешното разделно време трябва да ценим това, което ни обединява“.

Гости на празника бяха и председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметът Светла Стоянова, общински съветници, кметове и кметски наместници от общината.

 Организаторите - кметство с. Дряново, Народно читалище „Светлина-2004“ и община „Тунджа“, бяха подготвили богата празнична програма.

Началото поставиха кукерите от с. Победа, които прогониха злото, за да има берекет и да се възцари доброто в с. Дряново.

Близнаците Димана и Янимир Демиреви отново показаха таланта си – Димана изпя две народни песни, а Янимир се изяви с музикално изпълнение на гайда. В празничната програма участваха и Певческа група „Карапчанка“ при Народно читалище „Просвета-1920“, с. Маломир, индивидуални изпълнители от с. Победа, а различните формации на Фолклорен танцов състав „Ромбана“, гр. Ямбол представиха пъстра китка от народни хора.

Традиционната заря приповдигна още повече градуса на настроението, а на концерта на народната певица Пепи Христозова се извиха дълги хора, така че центърът на Дряново се оказа тесен да ги побере.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!