Обратно към категорията

НАД 280 ХИЛЯДИ ДУШИ ПОСЕТИХА СЪБОРА В РОЖЕН

   

НАД 280 ХИЛЯДИ ДУШИ ПОСЕТИХА СЪБОРА В РОЖЕН

Над 280 хиляди са посетили Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, каза Владислава Андреева от организаторите. Днес е третият последен ден от събора, където ще бъдат обявени и лауреатите на Националния фолклорен конкурс.
 
„На Рожен дойдоха и българи, които живеят зад граница. Те дойдоха с малките си деца и всички те бяха облечени с български носии. За нас това наистина е много вълнуващо и много важно, защото макар и тези българи ние в момента да сме ги загубили, тези млади хора те са зад граница, те милеят за  България и за българското и се надяваме да възпитават децата си да уважават българските традиции, българския дух и един ден всички те да се върнат тук, за да можем заедно да направим нещо за нашата държава. Тя го заслужава“, каза Владислава Андреева.
 
На събора днес десетки деца участваха в т.нар. творителница на поляните на Рожен.
 
Творителницата има пет ателиета - работа с бои, работа с плъсти, рисуване върху дървени играчки, рисуване върху вода и класическо рисуване.
 
В тях участват деца от цялата страна и чужбина. Целта е да се запази традицията.
 
„Аз съм на шест годинки и от Гърция. Рисувам една къщичка с дъга и едно момиченце“, каза едно дете.
 
„Аз се казвам Николай Клеев и съм девет години. Най-много ми харесва изработката с глината, защото много ми харесва този материал и обичам да изработвам разни неща. Сега правя костенурка“, посочи друго.
 
В етноселището на събора двама влюбени от София се ожениха, съобщи организаторът на етноселището Ивайло Шопски:
 
"Толкова много емоции ни се събраха, плакахме на песента на бесарабската българка "Линка думаше" и "Облаче ле бяло", след това викахме "Горчиво" и играхме хора, защото именно тук, при нас Мартин и Никол Василеви, вече Василеви, буквално ги оженихме. Мартин предложи на колене на Никол с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на седмото небе и изобщо това беше една изненада, булката не знаеше, че ще ѝ се предлага и пред толкова много непознати те си казаха да."
 
Над 100 хиляди души се събраха вчера на Роженските поляни. Участниците от страната и чужбина пяха и играха хора, придружавани от звука на стотици гайди и чанове.
 
Ансамбъл „Родопа“ развълнува снощи до сълзи публиката с музикално-танцовият спектакъл "Миряст".
 
„Това е най-хубавата вечер“, „Обожавам българската народна музика“, „Уникално е все едно се прераждаш“, споделиха зрители..
 
„Тук съм, защото много обичам българската музика, природа, въздух и всичко. Притеглянето е различно. Ние живеем в Лондон, очите ни се пълнят постоянно“, добави гостенка от Лондон.
 
„Нито един политик не може да обедини така хората, както едно такова събитие“, каза друга посетителка на събора.
БНР

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!