Обратно към категорията

Над 3600 именици ще празнуват Гергьовден в Ямбол

Добавено на: 05.05.2020 17:48
   

Гергьовден е денят, в който се чества Свети Георги Победоносец. Това е петият най-празнуван имен ден в България. На този ден празнуват хората с имената Георги, Гошо, Георгия, Георгина, Герган, Гергин, Гергана, Герга, Гергина, Гери, Ганьо, Гана, Ганка, Гиньо, Гинчо, Гинко, Гина, Гинка, Гено, Генчо, Гена, Генка, Жорж, Жоро, Жоржета.

Над 3600 са имениците в Община Ямбол, които ще празнуват на 6 май. Георги е едно от най-разпространените имена в града ни. Общо 2669 от гражданите на Ямбол носят името на Св. Георги Победоносец. Сред празнуващите мъже се нареждат и 10 с името Гошо, 23 – Жоро, четирима с името Жорж и един Гергин.

Значително по-малко ще са празнуващите жени на Гергьовден. Само 300 от ямболлийките носят името Гергана. Сред останалите именички са Герга – 37, Гергина – 20, Георгина - 7 и Георгия – 5 жени.

Шести май е официален празник в България, на който се отбелязва Деня на храбростта и празника на българската армия.

По традиция всяка година празникът в Ямбол се чества със Света литургия в църквата „Свети Георги“ в квартал „Каргон“, откъдето тръгва литийно шествие с иконата на светеца. Празничната програма продължава на площадното пространство пред община Ямбол с тържествена церемония по издигане на националния флаг на Република България, военен марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон и отслужване на молебен.

Тази година поради извънредното положение и наложените ограничителни противоепидемични мерки в страната церемонията няма да се състои.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!