Обратно към категорията

Над 50 добри примера за опазване на културното наследство са в основата на нова Стратегия за устойчиви и интелигентни исторически селища

Добавено на: 20.02.2020 08:38
   

В изпълнение на проект #EuSAVE -ДЕЙНОСТИ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС ЗА УМНИ ИСТОРИЧЕСКИ СЕЛИЩА“ в заседателната залата на община Болярово се проведе представяне на добрите практики в областта на социалните иновации в сферата на културното наследство, с които всички партньори участват в изпълнението на проект „#EuSAVE -ДЕЙНОСТИ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС ЗА УМНИ ИСТОРИЧЕСКИ СЕЛИЩА“.

Над 51 на брой са предложенията на участниците от Испания, Италия, Хърватия, Белгия, Португалия, България, Северна Македония и Латвия, съобщи заместник-кметът на Община Болярово Нина Терзиева. „Оказва се, че малките общности, особено разположени в гранични райони на Европа навсякъде изпитват едни и същи проблеми като обезлюдяване, застаряване на населението, отлив на младите хора. И културно-историческото наследство се оказва един от ресурсите с потенциал да променят облика на населените места“, коментира Терзиева.

Шест добри практики ще представи Община Болярово. Неиминуемо сред тях е националният фолклорен събор „Върбова свирка свири“, превърнал се в емблема за Болярово и чието двадесет и трето издание ще събере на 6 юни отново млади таланти от цялата страна.

Читалището като институцията, съхранила българщината през най-тежките векове на Родината ни и развиващо фолклора и традициите ни до днес, е втората добра практика, която Болярово представя пред чуждестранните си партньори.

Гордост за нашата община е и Международният летен Югоизточен университет, който събира години наред в нашия край студенти по археология, а освен това е показателен и за доброто сътрудничество между местните власти на Болярово, Елхово и Малко Търново, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Историческия музей. Благодарение на този университет бяха проучени археологическите паметници край село Воден.

Усилията, които местната власт и неформални организации полагат за опазването на още една българска светиня – првославните църковни храмове, са следващата добра практика.

А в израз и на добро партньорство между институциите, в списъка на добрите практики са включени и две инициативи на община „Тунджа“ – фестивалът „Кукериада“ и проектът „С Тунджа в сърцето“, който беше отличен с награда и от Европейската комисия.

Добрите практики в социалните иновации в сферата на културното наследство, както от България, така и от останалите държави, показват опитите и усилията на местните общности, формални и неформални да търсят решения, за да се съхранят.

Предстои да се идентифицира иновативна стратегия за устойчиви и интелигентни исторически селища, след като се анализират събраните добри практики.

Проектът се изпълнява в периода януари 2019 – декември 2020 година, като през юни 2020 г. община Болярово ще бъде домакин на шестото международно събитие по проекта.

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на тази публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява само възгледите на авторите и Комисията не може да носи отговорност за всяко тълкуване и ползване на данните в публикацията.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!