Обратно към категорията

Над 50 участници се включиха в конкурса „С песните на Елена Граматикова“

Добавено на: 11.11.2023 14:43
   

Родената в Ямбол възпитаничка на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Габриела Иванова заслужи Големия приз на Регионалния конкурс „С песните на Елена Граматикова“, който се проведе днес в зрителната зала на Община Ямбол. Над 50, предимно деца и млади хора,  бяха участниците в конкурса, който се провежда за 18-ти пореден път по инициатива на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и с финансовата помощ на Община Ямбол и на близките на легендарната народна певица.

Първите награди в трите възрастови групи бяха присъдени на Джулия Иванова от НЧ „Зора-1945“ – гр. Ямбол, Анелия Китанова от Варна и Стелияна Петрова от създадения от Елена Граматикова едноименен хор в Ямбол. Вторите награди бяха връчени на Невена Колева, Димана Демирева и Маринка Георгиева. С третите награди се поздравиха Вероника Иванова, Нелина Иробалиева и Мария Наскинова. Поощрителни награди получиха Мадлен Иванова, Мариана Стоянова и Александра Радева. Награда беше връчена и на музикалния педагог Нанка Колева, която всяка година подготвя деца за този конкурс, които се представят успешно. С грамоти бяха наградени също Атанас Георгиев от Стефан Караджово и Желязко Желязков от Ямбол.

Оценките на участниците бяха дадени от Антоанета Лефтерова, преподавател в НУФИ „Филип Кутев“ – Котел, музикалния педагог Ирина Желева и дъщерята на Елена Граматикова Таня Баракова. А освен грамоти и парични награди от Община Ямбол, отличените участници получиха и книга с песните на Елена Граматикова, издадена от нейните близки.

„Благодаря на всички, които съхраняват и пеят песните на майка ми“, каза Таня Баракова. Председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса Иван Тодоров напомни, че народното творчество на един народ е неговата памет, а няма ли памет, няма и народ. Двамата с Антоанета Лефтерова пожелаха този конкурс да прерасне в национален през 2024 г., когато ще се навършат 85 години от рождението на Елена Граматикова.

В извънконкурсната програма участваха ямболският хор „Елена Граматикова“ и женска певческа група „Тронска шевица“ към НЧ „Стефан Караджа-1904“ – с. Стефан Караджово, община Болярово.     


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!