Обратно към категорията

Намалиха присъдата за единия от младежите, нападнали таксиметров шофьор

Добавено на: 28.01.2020 09:28
   

Бургаският Апелативен съд намали присъдата на единия от младежите, опитали да убият таксиметровия шофьор Апостол Вълчев от Ямбол. За непълнолетния Костадин Стоянов наказанието е намалено от шест години на четири години и шест месеца с първоначален "общ" режим. За другия от нападателите – Симеон Димитров, е потвърдена присъдата от 16 години „лишаване от свобода”.

Симеон е бил в разширения състав на националния отбор на България по бокс за младежи и има потенциал, според специалистите в този спорт, да се изгради като един от най-добрите български боксьори в неговата категория. Доказателство за таланта и възможностите му са множеството спечелени от него титли и призови места, включително титла от Международен турнир по бокс, се посочва в решението. Пред съда учителите му посочват, че Симеон е дисциплиниран и амбициозен спортист, заслужил получаването на стипендия за отличен успех. Към момента на извършването на престъплението е бил в 12-ти клас.

За разлика от него Костадин, който е с 3 години по-малък, не бил особено старателен ученик, интересувал се само от спорта, а освен бокс тренирал и спортна стрелба. Непълнолетният все още младеж е бил регистриран в Детска педагогическа стая в Елхово, заради кражба.

В хода на разследването е установено, че и двамата възпитаници на спортното училище са притежавали оръжие. Симеон е имал газов пистолет, а Костадин – преработена пневматична пушка. В съдебното производство става ясно, че двамата са обмислили предварително да ограбят таксиметров шофьор. Още по обяд на 11 декември 2017 г. започват да се подготвят, като всеки в своята стая в общежитието поставя в отделен сак своето оръжие. Приготвят си и дрехи за преобличане. Симеон взема и 21-сантиметровия нож, който обикновено носел със себе си.

Седем часа по-късно, около 19.30 часа, носейки двата сака, двамата младежи с качулки на главите се отправят към местостоянката на такситата, находяща се до Минералната баня, пред входа на Градския парк в Ямбол. Таксиметровият шофьор, който ги отвежда до гробищата в село Дражево, е изкарал късмет. Той не успява да види добре лицата им, защото момчетата се крият зад качулките си. Не разговарят. Таксиметровият шофьор ги спира до табелата в началото на село Дражево, защото мястото е добре осветено. Нарочно се забавя, опитва се да освети странните пътници, защото му става странно какво биха могли да правят по това време на гробището в селото. Но те бързо се скриват в тъмнината.

Малко след това Костадин поръчва по телефона ново такси. Преобличат се в другите дрехи, които носят в саковете си. Уговарят се малкият да се скрие в храстите, от там да стреля по таксиметровия шофьор с пушката си, а Симеон – с газовия пистолет.

Наближавайки мястото на поръчката, таксиметровият шофьор Апостол Вълчев вижда само един мъж, който държи в ръце два сака. Дори не предполага, че когато слезе от колата, за да прибере саковете в багажника, ще усети пронизваща болка в гърба от оловния патрон, изстрелян от пушка в храстите. В същото време мъжът до него започва да стреля с газов пистолет, възпроизвеждайки три и повече изстрела в посока към ранения таксиметров шофьор. Апостол успява да се добере до седалката в колата си, но краката му остават да висят навън. Чувайки опита му да извика помощ чрез радиостанцията, Симеон започва да дърпа и да рита с крака шофьора.

Пострадалият успява да се измъкна и да потегли в посока вътрешността на селото, за да търси помощ. Обажда на баща си, който също е таксиметров шофьор. Съобщава, че е прострелян и иска помощ. Бащата се обажда на тел.112. Намира сина си в дезориентирано състояние, след това идват полицаите, Спешна медицинска помощ. Следват животоспасяващи операции. Таксиметровият шофьор оцелява, за щастие.

Междувременно, в спречкването с таксиметровия шофьор, Симеон се самонаранява в областта на дясната подбедрица с ножа, който е бил в него и който е извадил и държал в ръката си, се посочва още в изложението на фактите в решението на съда.

Двамата младежи побягват от местопрестъплението през полето, в посока бензиностанция на магистралата. Докато бягат, двамата си подават един на друг пушката, Симеон изхвърля ножа и газовия пистолет. Малко след това, преди да стигнат до бензиностанцията, Костадин изхвърля и пушката. В резултат на загубата на кръв от самонараняването с нож, Симеон се чувствал зле и отпаднал, което подтикнало приятеля му да позвъни първоначално на баща му и на възпитателите в Спортното училище. След това звъни и на треньора им. На него обяснява, че Симеон е пострадал след сбиване с цигани, които са го ранили с нож в областта на крака. На път за магистралата треньорът, разбира се, подава сигнал за въпросното сбиване на тел.112. Така идва и автомобил на Спешна помощ, който отвежда пострадалият младеж в болницата.

Не след дълго следователите разплитат случая.

Двамата младежи са знаели много добре, че оръжията, които са носели и които са използвали могат да причинят смърт, категорични са съдиите, които отхвърлят всякакви опити на защитата да смекчи вината с обяснение, че нападателите били уплашени.

„Събраните и проверени доказателства, анализирани подробно по- горе, сочат категорично и еднозначно за наличие на общ умисъл у двамата подсъдими да планират и предприемат действия по осъществяване на престъплението, в което са обвинени- грабеж, придружен с опит за убийство на пострадалия“, се посочва в решението.

Но изменят присъдата на непълнолетния с мотив, че първоинстанционният съд е отмервал с различен аршин степента на наказанията за двамата подсъдими. „Около и под средния размер е отмерено наказанието от 16 години "лишаване от свобода ", наложено на подс. Димитров. Така намаленото наказание от 4 години и 6 месеца "лишаване от свобода " за непълнолетния подсъдим Стоянов на първо място е справедливо като отмерено по едни и същи критерии с наказанието, отмерено за подс. Димитров, а на следващо място е справедливо като съобразено с всички смекчаващи и отегчаващи вината на непълнолетния обстоятелства и с завишената общества опасност на деянието и дееца“, се посочва в решението на Бургаския апелативен съд.

То също не е окончателно и подлежи на обжалване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!