Обратно към категорията

От нашата поща: 30 години от умиротворителната мисия в Камбоджа, когато загинаха 11 българи

Добавено на: 08.04.2023 09:28
   

Днес, 08 април 2023 в Пном Пен, Камбоджа, в храм "Св. Георги Победоносец", Асоциацията на Българските Ветерани Миротворци (АБВМ) почете 30-годишнината от трагичната гибел на четири български воини, загинали в името на мира на Кралство Камбоджа. В далечните 1992/1993 г. България участва в най-голямата и най-успешна мисия на ООН - UNTAC (временно управление на ООН), с над 35 000 участници.

Повече от 1700 българи участват в мисията - военен батальон, полицаи, наблюдатели и административни служители. Камбоджа в това време е разкъсвана от почти 20-годишен конфликт, започнат от Пол Пот - диктатор, избил над 3 милиона от собствените си граждани. Българския батальон, разположен в една от най-населените провинции, успешно изпълнява задачите си - обезоръжаване на враждуващите страни, осигуряване на реда, охрана на служители на ООН които провеждат гражданска регистрация, охрана на предизборния процес и най-важното - осигуряване на успешното провеждане на националните избори през 1993 г., които да осигурят бъдещето на Камбоджа. Българските полицаи са разпръснати във всички провинции на Камбоджа, където помагат за поддържането на реда, обучават местните полицаи, извършват разследвания.

По време на мисията България дава най-много жертви - 11 български воини губят живота си! През април 1993 г. около месец и половина преди изборите напрежението в Камбоджа достига своя връх и в два отделни инцидента при подли и непредизвикани нападения са убити Цветомир Петков, Петър Байчев, Атанас Радев и Венцислав Мирчев. Мир на душата на тези герои!

По повод 30-годишнината от тези трагични събития г-н Георги Стефанов от Сливен - представител на ветеранската организация АБВМ (съставена предимно от участници в тази мисия), от името на Асоциацията и със знанието и съгласието на МВнР проведе възпоминателно събитие. То се проведе в параклиса "Св. Георги Победоносец", построен от участниците в мисията през 1993 и осветен през 1994, намиращ се в двора на посолството на Република България в Пном Пен, Кралство Камбоджа. Присъстваха Чеа Чанборибо - министър на информацията и пропагандата на Кралство Камбоджа, членове на Асоциацията, участници в мисията от други страни (Полша), сънародници живеещи в Камбоджа, други официални лица и заинтересовани граждани.

Георги Стефанов е от Слвен, той е организатор на събитието в Камбоджа, Има и немалко участници в мисията от Ямбол.

Със съдействието на АБВМ-Асоциация на българските ветерани миротворци и МВнР.

Изпратено от Конди Кюпев


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!