Обратно към категорията

Националните състезания "Млади таланти в модата" през 2023 г. ще бъдат в Ямбол и Благоевград

Добавено на: 31.10.2022 12:52
   

Националните състезания "Млади таланти в модата" през 2023 г. ще бъдат в Ямбол (за мода) и Благоевград (за фризьорство). Това съобщи за БТА Даниела Караманова, председател на Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ)  "Росица Иванова" и директор на Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен.

Решението е било взето на работна среща, организирана от Асоциацията, съвместно с Министерството на образованието и науката и Българската асоциация по текстил, облекло и кожа (БАТОК).

Срещата се е състояла от 26 до 28 октомври в Старосел, а в нея са участвали директори на 34 професионални гимназии. Те са обсъдили предложения за промени в сектора, представяне на инициативи и добри практики. Фокусът е бил поставен върху анализ на резултатите от изпити по професии от професионално направлението за учебната 2021/2022 г.; планиране на държавния план-прием за 2022/2023 г. по професии и възможности за разширяване на обхвата на дуалното обучение; анализ на Списъка на професиите в професионално направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“, разглеждане на необходимостта от неговото актуализиране; партньорство с бизнеса и бъдещи съвместни инициативи; инициативи на НАУМ и БАТОК за повишаване привлекателността на професиите от професионално направление.

Обсъдихме предложения за промяна в списъка на професиите, посочи Караманова. Професии, по които не е извършван план-прием повече от десет години, ще отпаднат от списъка. Такава за сливенската гимнзия е оператор на настолна плетачна машина.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!