Обратно към категорията

Навършват се 134 години от рождението на Атанас Радев

Добавено на: 25.10.2020 10:39
Снимки: Участниците в първия конкурс "Ат. Радев" - архив
   

На 25 октомври 1886 г. в село Видинци, Община Тунджа, е роден Атанас Радев, математик, заслужил учител, припомня в календара си Регионален исторически музей - Ямбол. 

Атанас Радев е една от най-ярките, самобитни и оригинални фигури в историята на нашето математическо образование. Един от най-видните популяризатори на математиката у нас от 1900 до 1970 г., отбелязват на сайта на Музея на метиматиката и информатиката в България. 

Той е създателят на първото периодично издание по математика за средношколци – вестник Математика (1908), автор на първия сборник от задачи по математика за зрелостен изпит (1927), автор на първия справочник по елементарна математика – Математически другар (1937), автор на първия сборник от задачи по математика за кандидат-студенти (1952), автор на 52 книги по математика и на 30 научнопопулярни и методически статии, автор на повече от 40 оригинални задачи по математика, поместени в рубриките Нови задачи на различни списания и пр.

В продължение на 66 години Атанас Радев сътрудничи активно на всички наши списания по математика, отдава на математиката 70 години от живота си и показва на практика какво може да се постигне по пътя на самообразованието с постоянство и труд.

Работил е като учител в училището в село Ботево, като касиер на Ямболското околийско учителско дружество. През 1919 г. той е поканен за учител по математика в Ямболското педагогическо училище. Това е изключително рядък случай, когато на човек със средно образование се предлага място за учител в такова училище.

През 1925 г. той е арестуван за антифашистка дейност и намерена забранена литература в дома му, а след освобождаването му е лишен от право да учителства.

Но не спира да се занимава с проблемите на математическото образование у нас и по конкретно елементарната математика. Най-плодовитият му творчески период е от 1926 до 1944 г. През това време той написва около 30 сборника от задачи по математика, предназначени за горния курс на средното общообразователно училище - с решени задачи, теореми, правила и др., включително за преговор в последния клас и зрелостен изпит.

Същевременно до пенсионирането си през 1941 г. Атанас Радев работи като чиновник в ямболския клон на Народната банка.

След 9 септември 1944 г. като пенсионер Атанас Радев е поканен за директор на Ямболската мъжка гимназия. Той отказва да заеме директорското място, но с удоволствие се съгласява да стане учител по математика в същата гимназия.

През 1962 г. Атанас Радев е награден с Народен орден на труда – златен, през 1963 г. е избран за почетен член на Българското физико-математическо дружество, през 1966 г. е удостоен със званието Заслужил учител, а през 1969 г. е награден с юбилеен медал 25 години народна власт.

Две години след смъртта на Атанас Радев, през 1972 г., се поставя началото на средношколски математически конкурс „Атанас Радев“, който се провежда и до ден -днешен в Ямбол. Организатор е Природоматематическата гимназия в Ямбол, която носи името на видния народен будител.

На първия конкурс през 1972 г. официалното жури е в състав: проф. Алипи Матев – председател на Математическото дружество в България и главен редактор на сп. “Математика”, Димо Серафимов – инспектор по математика в Министерството на народната просвета, Руси Русев – зам. гл. редактор на  сп. „Математика”, кпн Йордан Кучинов – директор на Националната математическа гимназия, кфмн Калчо Тодоров – преподавател в СУ “Кл. Охридски”.

Специалната награда на името на Ат. Радев е присъдена на Руско Шиков – тогава ученик от ХІ клас от ПГ „В. Левски”– Ямбол, а неговият съученик Румен Гюров се класира първи при единадесетокласниците. Ямболският отбор печели комплексното класиране със 195 точки. След него са отборите на Бургас /185 точки/ и на Пловдив /176 точки/.

Екип на 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!