Обратно към категорията

Най-новото във фонда на галерия „Жорж Папазов“ показаха в изложба

Добавено на: 25.01.2020 11:28
   

Първата за годината изложба в ХГ „Жорж Папазов“-Ямбол, открита на 23 януари, представя новите дарения във фонда на галерията през периода 2017 – 2019 г. Тя е представителна извадка, тъй като за тези 3 г. галерията се е сдобила със 108 творби от всички раздели – живописни, графични, скулптурни и за декоративно-приложния фонд, но в изложбата могат да се видят 79 от тях, разказва изкуствоведът в галерията Стойка Цингова. Новите придобивки са достигнали до галерията по няколко направления. Най-голямата част са откупките, като основната изложба, от която са те, е „Светлината“, традиционно провеждана за празника на Ямбол. За нея галерията има определен бюджет за откупки на произведения на творци от Ямбол и региона.

Другото направление е пленерът „Певецът на Тунджа“, който е и международен, така че по тази линия освен със създадено от ямболски творци, галерията има възможност да се сдобие с творби от страната и от чужбина. Най-често гостите са художници от Балканския регион. Третото направление са даренията – това са 41 творби, т.е. 38 процента за тези три години са от дарения. Част са дарения от художници, реализирали тук самостоятелни изложби или активни творци, от които след като галерията купи тяхна творба, те решават да дарят още една. Отделна част са дарители, които не са художници, напр. финалната за 2019 г. изложба бе колекцията на Върбан Вачев – той е един от най-честите дарители на ХГ „Ж. Папазов“. Други пример са семейство Михалеви – синът Михаил Михалев, който е наследник на проф. Панайот Панайотов. Има дарители, граждани на Ямбол – някои живеещи тук, други вече не, но искат да дарят на галерията – по този начин са получени няколко платна от 70-те години, дело на Стефан Бъчваров.

Най-интересни в настоящата експозиция са творби, които досега не са били излагани – напр. едно от даренията на сем. Михалеви. В началото на 2017 г. имаше специална изложба на картини от тяхната колекция – тогава бяха показани творби от непознати европейски художници и те решиха част от тях да оставят в галерията – това са дарения, които публиката не е виждала досега. Останалите дарения са правени през годината и не са били излагани. Ново в тази изложба са и няколко откупки, най-ценни са две от тях – рисунки на Джон Попов и глава на Августин Пейчинов, направена от Георги Чапкънов.

Изложбата има и ретроспективен характер, тя е и своеобразно отчитане пред обществеността. „Дължим на обществеността да покажем какво сме придобили, още повече, че сме една от малкото щастливи галерии, имала възможността да се сдобива с нови произведения на изкуството“, сподели Стойка Цингова. В бюджета на галериите няма точно регламентирано перо откупки. Най-щастливото случване по линия на откупуването на нови творби е изложбата „Светлината“, защото чрез нея галерията подкрепя местните художници и се опитва да придобие най-доброто, което те показват.

В настоящата изложба са представени всички автори, от които е купено произведение или са дарили творба, като се има пред вид, че някои от тях са дарявали повече от на брой свои работи. Експозицията е разнообразна тематично, жанрово, така и по отношение на видовете изкуства – преобладава живописта – има акварел, маслени бои, акрилни бои, има графични творби – различни графични техники, рисунка, монотипия. Скулптурата е представена от метална пластика и от материалите гипс и камък. Има няколко декоративно-приложни творби – дървопластика на Янчо Петров, керамика Енчо Ганковски, Наталия Корчемкина и Инна Рогова, дървопластика от Стоян Дичев и Тодор новото във фонда на галерията през последните 8 години.

Източник: в. Делник


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!