Обратно към категорията

Назначиха ликвидатор на "Телеинфоцентър"

Добавено на: 24.02.2022 09:30
Снимки: илюстративна
   

Агенцията по вписвания назначи ликвидатор на бившия концесионер на автобусните спирки в Ямбол „Телеинфоцентър“, провери 999.

Лидия Атанасова е назначена за ликвидатор от 10 февруари със срок до 6 месеца след обявяване на поканата до кредиторите.

Прекратяването на дейността на дружеството и назначаването на ликвидатор е с решение на Окръжен съд-Ямбол по искане на прокуратурата, а причината, че не е спазен Търговския закон, след като от 29 април 2020 г. съдружниците Силвия Баева и “Грийн Проджектс Консултинг" не са назначили нов управител след заличаването на Баева като такава.

Припомняме, че през 2020 година самите съдружници поискаха откриването на производство по несъстоятелност, но не внесоха дължимите за това съдебни такси и не представиха достатъчно доказателства в съда за неплатежоспособността си.

През месец април 2020 г. без работа останаха над 50 служителки на фирмата, която стопанисваше спирките и павилионите към тях. Някои от тях имат да получават заплати и обезщетения за месеци наред.

Производството по несъстоятелност се развива в две фази: откриване на производството (чл. 630 ТЗ), а втората фаза е фазата, с която започва обявяването на несъстоятелност и се пристъпва към действия за осребряване между съдружниците. Между двете фази в производството по несъстоятелност може да бъде вклинено оздравително производство – оздравяване на предприятието по чл. 696 и следв. ТЗ.

За разлика от несъстоятелността, при ликвидацията, ликвидаторът отговаря за събирането на вземанията и изплащане на задълженията на юридическото лице, едва след това осребряване на имуществото и разпределяне на остатъка от имуществото между лицата, имащи право на ликвидационна квота (съдружници, акционери, член-кооператори).

Ликвидационното производство се подчинява на строго посочени законови критерии не само по отношение на вписване на началото на ликвидацията, но и при заявяване на нейното приключване, като след вписване на началото на ликвидацията тежестта по провеждане на самата ликвидационна процедура е върху вписания ликвидатор. Именно негова е преценката с оглед наличието на имущество, удовлетворяване на кредитори, провеждане на искови производства и пр., тъй като при заявяване на заличаване на юридическото лице ликвидаторът изготвя счетоводни документи и декларира определени обстоятелства, за което носи същата отговорност като управителя на дружество (имуществена и наказателна).

Право да получат парите си от дружеството имат и бившите работници, коментираха за 999 юристи. Те имат право да подадат заявления до ликвидатора да ги впише като кредитори.

Освен това след обявяване на ликвидацията на фирмата в ТР, ликвидаторът следва да предприеме и действия по предаване на разплащателните ведомости и трудовите договори в НОИ по реда на чл. 5, ал. 10 от КСО. Съгласно закона, всяко дружество, което е имало служители на трудов договор, следва да предаде по съответния ред документите в НОИ. Така и осигурителния и трудов стаж на работниците би могло да бъде удостоверен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!