Обратно към категорията

Никулденският шаран в Ямбол тази година е по 8,50 лева за килограм жива риба

Добавено на: 03.12.2022 09:48
   

Никулденският шаран в Ямбол тази година е по 8,50 лева за килограм жива риба. Дни преди празника, в рибните магазини в града вече се усеща раздвижване. Опашки все още няма, но не липсват желаещи да се снабдят по-рано с шарана за никулденската трапеза, показа репортерска проверка на БТА.

Рибните магазини в града предлагат и разнообразие от черноморска риба. Чернокопът се продава за 5,50 лв./кг, а паламудът за 10 лв./кг. Рибата пристига прясна абсолютно всеки ден, заради близостта на Ямбол с Бургас – на около час път по автомагистрала „Тракия“, обяснява собственик на магазин.

„Ямболци са традиционалисти. Държат на шарана, специално за Никулден. През останалото време купуват и морска риба“, коментира Марияна Христова, която от 13 години със съпруга си продава риба и рибни продукти.

„Шаранът миналата година за Никулден беше 7 лв. за килограм, но при тази инфлация, цената е обяснима. Хората търсят предимно по-малки риби – по около килограм и половина, защото по-голям шаран вече излиза 25 лева и нагоре“, добавя друг търговец – Атанас Атанасов, който продава риба от 12 години.

По думите му българинът купува все по-рядко риба. „Хората нямат пари, всеки иска да си купи, но всеки според джоба си. Така е и сега за празника, искат да спазят традицията, но… Възрастните хора често си купуват не цял шаран, а по няколко шайби нарязан“, коментира още Атанасов.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!