Обратно към категорията

Нов дигитален планетариум откриват в Ямбол

Добавено на: 29.06.2021 07:38
   

В Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол на 29 юни ще бъде официално открит нов дигитален планетариум, единствен в Югоизточна България, съобщи за БТА директорът на обсерваторията Светлана Кънева.

Изображенията върху сферичния таван на планетариума се управляват от компютър и специално създаден софтуер. Чрез него могат да се правят компютърни симулации на слънчево и лунно затъмнение, да се покажат планетите и съзвездията отблизо, както и картина от марсохода върху повърхността на червената планета. По този начин част от обучението на учениците се извежда извън класните стаи.

Обсерваторията притежава и повече от 50 филма на астрономическа тематика за ученици и възрастни. Цифровият планетариум е на стойност 141 000 лева и е закупен от Министерството на образованието и науката.

Планетариумът е отворен всеки работен ден след предварителна заявка за посещение. През юли в него ще бъдат организирани летни занимания с групи от по десет ученици, а от септември може да се посещава и от възрастни любители на астрономията.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!