Обратно към категорията

Нов модел за светлинно регулиране на кръстовищата в Ямбол от 19 март, след задълбочено обследване на трафика

Добавено на: 19.03.2024 13:19
   

Целта е подобряване на трафика и безопасността на кръстовища в Ямбол

В Ямбол се предприемат важни мерки за подобряване на трафика и повишаване на безопасността на пешеходците на светлинно регулираните кръстовища. След обстойно обследване на трафика, чрез преброяване на моторни превозни средства и пешеходци, беше разработен нов модел за светлинно регулиране, който включва няколко промени във функционирането на кръстовищата, с цел намаляване на задържането за автомобили и увеличаване на безопасността за пешеходците.

- На кръстовището на бул. „Димитър Благоев“ и ул. „Арда“, за повишаване на безопасността на пешеходците, ще бъде пусната в експлоатация нова светофарна уредба.

- На кръстовището на бул. „Димитър Благоев“ и ул. „Жорж Папазов“, ще бъдат отделени левите завои по бул. „Димитър Благоев“ в отделна фаза, като се запази отделна фаза за всички пешеходни направления.

- На кръстовището на бул. „Димитър Благоев“ и ул. „Преслав“ се отделят самостоятелни фази за двата клона по бул. „Димитър Благоев“, което ще намали конфликтите на кръстовището при леви завои и това ще позволи да се запази хомогенността на движение по основните ленти, като допълнителната лента в кръстовището остава само за десни завои, двете основни ленти стават за движение направо, а лявата - за движение на ляво и направо. Запазва се отделна фаза за всички пешеходни направления.

- На кръстовището на бул. „Димитър Благоев“ и ул. „Панайот Хитов“ също се отделят самостоятелни фази за двата клона по бул. „Димитър Благоев“, което от своя страна ще доведе до липса на конфликтност и ще улесни движението по основните ленти, като завиващите наляво вече няма да пречат на тези, които продължават направо. Отново се запазва отделна фаза за пешеходците.

- На бул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Търговска“ се оптимизира дължината на цикъла и фазите, без други промени.

- При магазин „Кауфланд“ на бул. „Граф Игнатиев“ се премахва южната пешеходна пътека, поради наличието на близка такава на север, с цел избягване на конфликти между пешеходци и ляво завиващи автомобили към магазина, с промени в направленията във фазите за осигуряване на едновременно, но безконфликтно преминаване на пешеходци и автомобили в една фаза.

- На бул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Милин Камък“ се обособява една фаза за прави и десни завои и една фаза само за леви, което ще предотврати конфликтите в кръстовището. Фаза за всички направления по ул. „Милин Камък“ запазва потенциалния конфликт между леви и прави завои.

- На бул. „Крайречен“ при „Ритейл парк“ – Ямбол се въвежда фаза за ляво и дясно завиване от „Ритейл парк“, заедно с дясно завиване от запад по бул. „Крайречен“. Фаза за всички направления по бул. „Крайречен“ запазва конфликтите между леви и прави преминаващи.

- На бул. „Крайречен“ и ул. „Русе“ се въвежда безконфликтно преминаване с две отделни фази за всеки клон, като лявата лента освен наляво ще позволява и движение направо. Фаза за всички направления по бул. „Крайречен“ запазва потенциалните конфликти между леви и прави завои.

- На бул. „Крайречен“ и ул. „Георги Дражев“ се разделят направленията по ул. „Индже войвода“ и ул. „Георги Дражев“ за безконфликтно преминаване в две отделни фази, като при фазата за ул. „Георги Дражев“ се осигурява и преминаване надясно от бул. „Крайречен“ към ул. „Георги Дражев“. Фаза, при която направленията по бул. „Крайречен“ преминават всички заедно, запазва конфликтите между леви и прави завои.

- На ул. „Преслав“ и ул. „Страхил Войвода“ също се оптимизира дължината на цикъла и фазите, без да се въвеждат други промени.

Тези промени целят подобряване на трафика и повишаване на безопасността на пешеходците в Ямбол и се планира след 19 март поетапно да започне препрограмирането на светофарните уредби на тези кръстовища.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!