Обратно към категорията

Нова двойка царски орли край Ямбол и нов рекорд за популацията на вида у нас

Добавено на: 12.06.2020 10:28
   

актуализирана

За пореден път за последните няколко месеца броят на двойките царски орли в България продължава да расте! Дни след като бе съобщено за новия рекорд от 34 двойки, екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) откри нова в района на Ямбол. С нея популацията на световно застрашения вид у нас достигна 35 двойки!

Двигател на откритията е експертът по опазването на хищните птици от БДЗП д-р Димитър Демерджиев. „Причината за нарастването на гнездящите двойки царски орли с нови 6 са целенасочените и дългогодишни усилия от страна на БДЗП и други природозащитни организации, както и партньорството на БДЗП с Електроразпределение Юг за изолирането на над 3000 стълба в ключови местообитания на вида. Наред с обезопасяването на електропроводите, строежът на изкуствени гнезда и охраната на рискови гнезда от доброволци допринесоха за нарастването на българската популация на вида“

Двойката царски орли, открита в ямболското поле, със сигурност не е от защитените птици, които гнездят в района на селата на общините Болярово и Тополовград, коментира специално за 999 д-р Димитър Дерменджиев. Царските орли в района на Странджа и Сакар, за които от Българското дружество за защита на птиците полагат грижи и тази година са там. Новата двойка е съвсем млада – само на около 2 години и вероятно е избрала района на Бакаджиците, защото там има достатъчно храна за нея, коментира д-р Дерменджиев. Точното местонахождение, обаче, не съобщаваме с цел да предпазим птиците от бракониери.  

Новооткритата двойка е заела територия, но не е пристъпила към размножаване през тази първа година. В близост до територията им има поставено от екип на проекта „Земя за царския орел“ изкуствено гнездо, което е възможно да бъде заето от младото семейство през следващия размножителен сезон. Данните досега показаха, че общо 32% от популацията на вида в страната заема изкуствени гнезда и това се доказа като една от най-ефективните природозащитни дейности за опазването на царския орел.

Индикации за възможно наличие на нова двойка в тази територия бяха скитащите млади птици, наблюдавани при предишни проучвания, както и наличието на ядро от съседни двойки. Новата двойка е избрала територия с плътна лалугерова колонния – един от основните хранителен ресурси за вида“, допълни д-р Демерджиев.

Основните предизвикателства, пред които са изправени царските орли в страната ни са свързани със загубата и деградацията на гнездови и хранителни местообитания, чието подобрение е основна цел на LIFE проекта на БДЗП „Земя за царския орел“. Огромните усилия, положени от Електроразпределение Юг, за намаляването на смъртността при контакт с електропроводи са и причина проектът „Живот за царския орел“ да бъде номиниран за наградите на Европейската комисия „LIFE 2020. Продължаването на реализирането на тези дейности са ключът към спасението на емблематичния вид у нас.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!