Обратно към категорията

С нова наредба променят изискванията за дървата за огрев

   

С нова наредба променят изискванията за дървата за огрев

Проект на Наредба предвижда промени в изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление. Основната цел е да се ограничат концентрациите на замърсителите на атмосферния въздух, съобщават от аграрното министерство. Според проекта за наредба, по време на отоплителния сезон, кметовете ще имат право да ни изпращат проверки вкъщи, за да установят с какви дърва се топлим. Търговците, в това число и общините, които предоставят дърва за огрев на населението пък, трябва да са осигурили условия за сушене на дърветата, като за сушенето са указани и конкретни срокове – от 2 месеца и половина до 14 месеца в зависимост от размерите на дървесината. Забранява се горенето на обработвана с бои и лакове дървесина, като стари дограми, врати, ПДЧ-та и др. Разпоредбите на наредбата ще се прилагат обаче само в общини или части от тях, на чиито територии са регистрирани превишения по показател фини прахови частици. 
Контролът на качеството на атмосферния въздух на територията на РИОСВ-Стара Загора се осъществява от автоматични измервателни стационари в градовете Сливен, Стара Загора и Гълъбово, както и в село Ръжена. Превишения на фините прахови частици в Сливен се отчитат само през зимните месеци, заради използването на твърди горива в битовия сектор. Според данните на РИОСВ-Стара Загора, през януари тази година пунктът за мониторинг в град Сливен е отчел 4 превишения на нормата. През февруари са отчетени 2 превишения. 
Подобна е ситуацията и в Ямбол, където независимият сайт за контрол на въздуха https://airbg.info/ отчете превишения на замърсяването на въздуха в града няколко пъти през зимните месеци тази година.  
Миналия месец община Ямбол започна машинно миене на основните улици, като според пресцентъра това е част от мерките за намаляване на фините прахови частици в града. Миенето на улиците премахва едрите замърсявания, но фините прахови частици плуват във въздуха и се свалят на земята, когато вали дъжд, самото миене не може да ги премахне. Така че тази мярка няма драматичен ефект за преодоляване на замърсяването на въздуха, коментира пулмологът Александър Симидчиев от сдружение „Въздух за здраве“ по повод мярката за миене на улиците в столицата.
Екип на 999

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!