Обратно към категорията

Нова наредба за общинските жилища утвърдиха съветниците в Ямбол

Добавено на: 22.04.2021 11:05
Снимки: архив
   

Изцяло нова наредба за общинските жилища приеха общинските съветници в Ямбол. В нея са прецизирани редът за отдаване под наем и изискванията към кандидатите. Въвежда се и наемателят да заплаща депозит в размер на един месечен наем с цел обезпечаване на незаплатени от него впоследствие разходи за ремонт, сметки за ток, вода и др. Увеличава се и базисната месечна наемна цена на 70 стотинки за един квадратен метър полезна жилищна площ. Последното увеличение е извършено преди 7 години.

Към настоящия момент общината има 278 общински апартаменти и 51 общински къщи.

Частична рехабилитация и реконструкция ще бъде извършена на ул. „Бузлуджа“ в Ямбол и паркингът там. Днес общинските съветниците дадоха съгласието си за това да бъдат отделени 3100 лева от общинския бюджет. Кръстовището на ул. „Бузлуджа“ и ул. „Георги Дражев“ пред най-стария хотел в Ямбол е едно от възловите в града, посочи кметът Валентин Ревански в предложението си. Съществуващата организация на движението затруднява извършването на десен завой на ул. „Бузлуджа“. В регулационния план на града е предвидена отбивна лента за десен завой, която не е изградена. Състоянието на паркинга също е изключително лошо, макар, че попада в платената зона за паркиране. Предстои ремонтът там.

Средства от бюджета с решение на общинските съветници се насочват и за изграждане на нови детски площадки и кътове за отдих в местността „Ормана“, както и в кв. „Възраждане“, „Граф Игнатиев“, „Златен рог“, „Бенковски“.

В Ямбол не се предвиждат промени в данъците и таксите през следващите 3 години. Това става ясно от бюджетна прогноза за периода 2022-2024г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности на Община Ямбол, която беше предложена от общинското ръководство и одобрена от общинските съветници днес.

Общинските съветници приеха и без забележки докладите за дейността и изразходваните бюджетни средства през миналата година на шестте действащи читалища в гр. Ямбол.

За частна общинска собственост бяха обявени сградите на бившата конна база в местността „Ормана“, което ще позволи те впоследствие да бъдат предоставяни по съответния законов ред на инвеститори, които да ги възстановят и поддържат.

За 148 възрастни и хора с увреждания в Ямбол да бъдат предложени мобилни здравно-социални услуги предвижда проект на общинското ръководство по програма „Патронажна грижа+“, който предстои да бъде внесен до 31 май. Работните места за домашни санитари, медицински сестри, фелдшери, рехабилитатори и др., които ще бъдат разкрити за тези услуги са 30. Допълнително работни места за санитари и хигиенисти ще бъдат разкрити и в социалните заведения в града, където се обслужват 385 потребители.

636 561 лв. е сумата, за която общината кандидатства по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!