Обратно към категорията

Нови багри ще украсят град Болярово това лято

Добавено на: 28.03.2023 17:03
   

Нови багри ще украсят град Болярово това лято след поредната залесителна кампания. Дни преди Седмицата на гората бяха засадени около 40 дървета и храсти в централната част и кварталите. Те са от видовете цезалпиния, известна като „Райската птица в градината“, дървовидна ружа, японски чашкодрян, зимен и летен жасмин, ясенолистен явор негундо, хималайска мелия, източна туя и др., информира лесоинженерът Николай Колев.
С негово съдействие и по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни дървовидна ружа и хартиено дърво бяха засадени и от ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ на 28 март в двора на Защитеното жилище за лица с физически увреждания в Болярово.
Наред с това се организират и залесителни кампании по програма на община Болярово. Над 2 декара общински терен в землището на с. Попово през февруари бе залесен с жълъд от летен дъб. Той е характерен дървесен вид за боляровския район и всички зони от НАТУРА 2000.
Лесоинженерът апелира гражданите да опазват дърветата и да не допускат пашуващи животни да ги унищожават.
А в Седмицата на гората Община Болярово планира обща инициатива с Държавно горско стопанство – Елхово. Служители от общинската администрация и лесничеи ще почистят съвместно незаконни сметища от вещи и дрехи на мигранти, които пресичат държавната граница.
Това не е първата екоакция по границата с Турция. Огромни сметища бяха почистени през миналата година в близост до селата Странджа, Крайново и Воден. Сега обаче отново имаме информация, че има такива на територията на общината в района на същите села, уточни кметът на община Болярово Христо Христов.
Замърсяването на големи територии около границата се превърна в постоянно явление през последните две три години. Премахнатото до село Крайново сметище преди няколко месеца обхващаше близо 3 декара.
От Община Болярово се надяват в контролирането и недопускането на незаконното струпване на отпадъци по границата и в горските територии да се включат активно и всички държавни институции от чиято компетентност е опазването на реда, сигурността и чистотата на околната среда. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!