Обратно към категорията

В новия бюджет на Болярово - повече средства за децата и за ремонти

Добавено на: 13.02.2020 10:10
   

Двойно са повишени еднократните помощи, които община Болярово изплаща за новородени бебета. Сумата, която ще бъде изплащана на майките е увеличена от 100 на 200 лв.
От 200 на 250 лв. са увеличени и парите, които общината плаща месечно на лекарите, за да ги задържи в този район.
Повече средства в бюджета са предвидени и за оклада в детските градини и за храненето на учениците в двете училища.
Бюджетът вчера беше приет единодушно от общинските съветници и с ръкопляскания от страна на кметски наместници. „Тази година бюджетът е много по-добър, засегнати са абсолютно всички аспекти, които засягат населението, за което благодаря на кмета на общината и на общинската администрация. При едно добро управение и при допълнителна помощ и от наша страна бихме могли да постигнем много", заяви кметският наместник на Голямо Крушево Костадин Иванов.
7 милиона и половина лева формират основната финансова рамка тази година. Това е с 1 милион и 100 хиляди лева повече в сравнение с предходната година, а пресметнато на брой жители се получава инвестиция от 1875 лв. на жител - сума, с която не могат да се похвалят в много по-големи общини.
„Миналата година наблегнахме много на събирането на старите вземания. Само през месец декември събрахме 160 000 лв. стари задължения, остават още около 60 000 лв., за които създаваме организация да влязат в местната хазна, а от там и за дейностите в общината. Приключихме годината и с добър преходен остатък и с редица финансирани проекти, което ни даде и основа да заложим в началото на годината толкова амбициозна рамка в основния ни финансов документ", обясни кметът Христо Христов.
Близо 65 % от средствата са насочени към селата и 35 % в града. Всички данъци и такси, които хората плащат, се връщат отново в населените места, напомни още кметът Христов и призова кметовете и кметските наместници както да затегнат контрола върху разходите, така и да засилят кампанията за събирането на местните приходи.
В близко време се очакват и още приходи от новофинансирани проекти. По предварителна информация са одобрени проектите на общината по Местната инициативна група, тяхната стойност е за 600 хиляди лева. А в деня на сесията на Общинския съвет се получи и официално писмо, че по Програма за развитие на селските райони ще бъдат отпуснати 381 000 лв. за основен ремонт на училището в Стефан Караджово.
Бюджетът за образование тази година е 1 657 235 лв., което зависи и от броя на учениците в училищата, припомни кметът Христо Христов.
За медицинското обслужване на учениците в двете общински училища и на децата в целодневните детски градини са предвидени 51 201 лв.
2 276 940 лв. са предвидени за грижите към хората с увреждания и възрастните (за назначени по програми за временна заетост, за лични асистенти, издръжката на социалния патронаж, защитените жилища, домовете за възрастни и за хора с умствена изостаналост, за центровете за рехабилитация и социална интеграция).
Бюджетът за читалища, музея, спортната база и гробищните паркове е 352 668 лв.
1 403 928 лв. е инвестиционната програма за капиталови разходи. Предвидени са средства за подмяна на част от водопровода в Стефан Караджово, преасфалтиране на улици в град Болярово и селата Голямо Крушево, Шарково, Стефан Караджово, Попово, Мамарчево, Воден, Ружица, Ситово, Иглика, Денница и Оман, ремонт на общински сгради.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!