Обратно към категорията

Ново дарение за музейната експозиция в с. Кабиле

Добавено на: 11.05.2021 15:19
   

Наследниците на проф. Иван Сарандев дариха на Музейна експозиция „Иван Колев“ с. Кабиле, община „Тунджа“ портрет – глава на проф. Иван Сарандев, сътворен от скулптора Иван Колев.

Според тях главата е създадена някъде около 1964 г. и досега е била съхранявана в къщата на семейство Сарандеви в гр. Ямбол.

Именитият български учен проф. Иван Сарандев е роден в Ямбол на 28 февруари 1934 г. и е живял до 87 г.

Той е професор по българска литература, литературен критик и историк, чието творчество се свързва с българската литературна класика, българския авангард и литературно анкетиране.

Носител е на награда за литературознание на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“ за 1986 г. и национална литературна награда за 2000 г.

Изключително събитие е, че Експозицията в с. Кабиле се обогатява с още един художествено-пластичен портрет на високо-духовна личност, каквато е личността на проф. Сарандев.

Дългогодишно приятелство свързва двамата Ивановци – скулптора и професора. Но тази духовна хармония произлиза и от творческата почит към един от най-големите български майстори на разказа Йордан Йовков, Иван Колев е автор на скулптурата на Йордан Йовков в къщата му музей в Жеравна, а професор Сарандев е изследовател на творчеството му, на което посвещава монографиите: „В света на Старопланински легенди“ и „Йордан Йовков – жизнен и творчески път“.

С появата на този портрет в Музейната експозиция в с. Кабиле се затваря триъгълникът Йордан Йовков – проф. Сарандев – Иван Колев.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!