Обратно към категорията

Община Стралджа спаси архитектурна ценност от унищожаване

Добавено на: 27.04.2021 09:31
   

Община Стралджа успя да спаси уникалната сграда на бившето училище в село Първенец от тотално унищожаване, научи 999. Зданието е с неповторими каменни зидове, изработени ръчно от италиански майстори в началото на ХХ век.

През април миналата година Общинският съвет даде съгласието си за продажба на сградата, след постъпило заявление за проявен интерес за покупка от варненска фирма за производство и търговия на произведения на изкуството. На обявения търг се явява само един участник – не варненската, а шуменска строителна фирма.

„При обявяване на публичен търг с явно наддаване печели участникът, предложил най-висока цена. Няма как крайният купувач, нито мотивите му за покупка на имота да бъдат известни предварително“, коментира впоследствие кметът на Стралджа Атанас Киров пред общинските съветници.

Скоро след като новите собственици са се сдобили с документа за собственост, кметският наместник на Първенец алармирал, че се извършва демонтаж на сградата и вече е съборена покривната конструкция.

Разрушаването на сградата е спряно със заповед на кмета Атанас Киров от 21 септември 2020 г. Общинското ръководство остро реагира и срещу намерението на шуменската фирма да изнесе уникалните каменни зидове. Всъщност точно те са били целта им, като обяснили, че ще ги местят в друга част на страната.

Следва ново решение на Общинския съвет, действия от страна на общината за отново откупуване на сградата на същата стойност, на която е продадена – 36 360 лв. От 22 февруари т.г. бившето училище отново е общинско. Сега обаче трябва общината да даде 20 хиляди лева за възстановяването на покрива. Решението предстои да бъде взето от общинските съветници на 29 април.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!