Обратно към категорията

Община „Тунджа“ отбеляза тържествено 146 г. от Бояджишкия бунт

Добавено на: 18.05.2022 18:42
   

На 17 май пред паметника „Априлец“ отново се събраха поколения тунджанци, за да отбележат тържествено 146 години от Бояджишкия бунт, който превръща Бояджик в селище легенда.

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и певческата група към НЧ „Джон Атанасов – 1928 г.“ бяха подготвили патриотични стихове и песни. Ден за поклонение и размисъл, така нарече 17 май кметът на с. Бояджик Елена Маджарова и изтъкна, че историческото събитие преди 146 г. говори колко непримирими, непокорни и жертвоготовни са били бояджикчани. „Ние сме горди от това, че сме получили най-великия урок по родолюбие. Бояджик възкръсна от пепелищата. Затова днес, на това място, се вее българското знаме като символ на национална гордост и самочувствие. Нека, когато над главите ни вятърът развява родния трибагреник, не забравяме подвига им и винаги се прекланяме пред тяхната саможертва“, каза тя.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев припомни, че паметта за важните исторически събития е извор на силата на българския дух, която никой не може да ни даде отвън, защото тя извира от сърцата ни, докато тачим предците ни и се чувстваме свързани с поколенията преди нас. „Бояджик преживя опустошенията, погубените фамилии и жестокото кърваво хоро, Бояджик го има и след погрома, защото има дух, по-силен от острието на ятагана!, каза тунджанският кмет и допълни: „Памет и дух! Това ни трябва винаги, за да пребъде България!“.

В знак на признателност и почит към паметта на загиналите присъстващите поднесоха венци и цветя.

Гости на празника бяха и председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметове и секретарят на община „Тунджа“, зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов, с корени от с. Бояджик, ученици, учители и жители на селото.

По време на тържеството беше припомнено, че община „Тунджа“ продължава да работи по идеята за изграждане на мемориал с известните имена на загиналите в Бояджишкото клане.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!