Обратно към категорията

Община „Тунджа“ почете Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Добавено на: 02.06.2022 19:45
   

В навечерието на 2 юни община „Тунджа“ почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в с. Генерал Инзово и с. Ботево с тържествена заря и с поднасяне на венци и цветя.

Да обичаме България с обичта на Ботев и на другите велики българи, които ни завещаха пример за най-чиста любов към Отечеството, което за тях бе преди всичко, и ни показаха какво е силен дух, дълг и достойнство“, обърна се към дошлите на зарята - проверка в с. Генерал Инзово кметът на общината Георги Георгиев.

Имената на 15 от загиналите във Втората световна война инзовци прозвучаха по време на зарята – проверка, а на паметника са изписани общо 54 загинали във войните от 1912 до 1945 г.

След двегодишно прекъсване заради пандемията с. Ботево възобнови традицията да чества тържествено своя патрон.

Кметът на общината Георги Георгиев припомни, че преди 130 години село Ботево избира да носи името на гения и героя Христо Ботев и кръщава на него и двата духовни храма – училището и народното читалище, а 10 години ни делят и от друга значима инициатива за село Ботево – откриването на барелефа на Христо Ботев, станало възможно с обединените усилия на местната общност и на родолюбиви тунджанци.

Ученикът Георги Георгиев от с. Ботево рецитира стихотворението на Христо Ботев „Хайдути“, след което пред барелефа на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя, накрая пищна заря озари небето над Ботево.

В тържествените церемонии в двете села участваха и председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметът Светозар Грозев и секретарят на общината Галина Иванова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!