Обратно към категорията

Община „Тунджа“ празнува Трети март на Бакаджи

Добавено на: 04.03.2022 14:12
   

С химна на България, вълнуващото изпълнение на „Опълченците на Шипка“ на 16-годишния Георги Георгиев от с. Ботево и песента „Хубава си моя, горо“ на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ започна тържеството за Трети март в община „Тунджа“.

По традиция общината празнува Националния празник в лесопарк „Бакаджик“ пред Мемориала на загиналите руски воини от 30-та пехотна дивизия и българските опълченци, на който са изписани имената на 463 руски воини и на 444 българи. На това най-подходящо за честване на Трети март място в цялата Ямболска област се събраха тунджанци, гости от Ямбол, членове на клуб „Традиция“ и представители на сдружения, клубове и организации от региона.

В празничното слово кметът Георги Георгиев подчерта, че пътят на свободата, завоювана със спечелването на Руско-турската война, е проправен от славните български просветители и храбреци, дали живота си за идеала да видят родината си свободна. Той изтъкна, че в деня, когато се прекланяме пред загиналите за нашата свобода, трябва да си дадем сметка колко ценна е тя и какво правим за да я опазим. „Докато чувстваме болката заради свидните жертви, паднали за нашата свобода, и докато чувстваме гордостта от славните ни предци, от подвизите на пролелите кръвта си за нашата свобода, то значи в нас все още гори поне малка искрица от онази безрезервна любов към Отечеството, която носиха в сърцата си безсмъртните чеда на благословената ни земя. Нека пазим и подхранваме тази искрица! Нека пламти като вечен огън в душите ни, за да пребъде свободна България!“, каза в заключение той.

Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий в съслужение със свещоноиконом Стоян и отец Янко отслужиха заупокойна молитва за загиналите за свободата на отечеството ни.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите, а паметникът беше отрупан с венци и цветя от институции и граждани.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!