Обратно към категорията

Община Ямбол два пъти поиска от Министерство на отбраната изоставени военни имоти

Добавено на: 23.02.2021 12:37
   

Кметът на Ямбол Валентин Ревански е поискал два пъти придобиване на собственост от Община Ямбол на държавни имоти с отпаднала необходимост на територията на град Ямбол. Първото искане е отправено през месец май 2020 година, а второто - през месец декември 2020 година. Имотите се намират в района на бившите „Пехотински казарми“.

В молбата, отправена към министъра на отбраната Красимир Каракачанов, бяха описани и намеренията на Община Ямбол за бъдещето развитие на имотите, които се характеризират с изключително важно значение за развитието на нашия град.

Целта е върху тях да бъде изграден нов жилищен комплекс със съвременна инфраструктура и прилежащите към тях зони за отдих, обществени функции, нови улици, спортна и образователна инфраструктура, търговски площи и паркова територия. Предложението беше включено в Програмата за управление и разпореждане с общинската собственост за 2020 година, одобрена от Общински съвет Ямбол.

Отговор от Министерството на отбраната е получен в началото на тази година. В него се посочва, че министърът на отбраната не дава положително становище на отправените искания, като се мотивира с необходимостта от реализиране на приходи за държавния бюджет.

На 29 януари 2021 година МО обявява търг с тайно наддаване на редица имоти в цялата страна, сред които и един от деветте парцела от бившите „Пехотински казарми“ в Ямбол. Началната тръжна цена на имот с площ от 98,398 декара, заедно с 28 сгради, е 5 173 000 лева, а търгът в сградата на МО е насрочен за 5 март 2021 година.

Община Ямбол уважава решението на Министерството на отбраната, което иска да продаде свой имот и да реализира съответния приход и е готова да окаже необходимата помощ на всеки бъдещ инвеститор, който ще допринесе за икономическото развитие на града. Имотът остава в границите на общината, без значение кой ще бъде неговият купувач.

В отговора на МО се посочва и това, че при неуспешни тръжни процедури ще бъде преразгледана визията за тях. Имайки предвид това, Община Ямбол е готова отново да поиска имотите с отпаднала необходимост за МО, но с голямо значение за Ямбол.

Вярваме, че с горепосочените факти ще бъде сложен край на всякакви опити за манипулация на общественото мнение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!