Обратно към категорията

Община Ямбол планира да обнови уличното осветление и основни пътища в града

Добавено на: 31.05.2021 12:23
   

Общинският съвет в Ямбол прие предложението на кмета на града Валентин Ревански за поемане на 8 764 494 лева общински нисколихвен кредит на заседанието си на 31 май 2021.
След бурни дебати положителен вот дадоха 22-ма съветници, 8 бяха против, а 4-ма се въздържаха.

Със заема Общината има цел да подобри качеството на градската среда, чрез ремонти и модернизиране. Планира се и пълно обновяване на уличното осветление в града.

Доказали своята полезност, ще бъдат изградени още две кръгови движения по протежението на ул. „Търговска“. Едното ще е край Комплекса за социални услуги за деца и възрастни до кв. „Зорница“, а другото на бившата автогара, сега – общински пазар. И на двете места движението на автомобили и пешеходци е натоварено.

Предвижда се и основен ремонт на пътната настилка по „Крайречен булевард“ и ул. „Търговска“. В рамките на заема общината има намерение да ремонтира тротоарната настилка по двете улици и да изгради и велоалеи, както и паркинги за автомобили. В проектите си администрацията е предвидила и приспособяване на средата за хора с увреждания.

По време на заседанието на ОбС – Ямбол, кметът на града заяви, че общината е в стабилно финансово състояние след направените оптимизации и може да си позволи нисколихвения заем. Ревански посочи, че редица градове са с поет подобен дълг, но населените места се преобразяват. Оставащите задължения напр. на Русе са 9 322 446 лв, Габрово – близо 8 милиона, Благоевград е с 9 213 300 лв. и Бургас - 40 503 514 лв.

„Ямбол е сред последните областни градове без подменено улично осветление в страната“, заяви Валентин Ревански.

Общината възнамерява да вложи част от финансирането в тази посока, защото в по-голямата част на града осветителните тела са стари, амортизирани и енергийно неефективни, допълва в аргументите си вносителя на предложението.
Срокът за усвояване на кредита е 2023 г., като първите три години са гратисен период.

Проектите, които ще бъдат финансирани по описаната схема за финансиране са:

1.Обект"Основен ремонт- реконструкция на ЦГЧ-2" включва: ул. "Търговска" от ул. "Богомил" и ул. "Срем" до ул. "Гр. Игнатиев"-III-ти клас, включително авторски и строителен надзор;

2. Обект“ Рехабилитация и реконструкция на ул. ”Крайречен булевард” и ул. “Търговска” при кръстовище до Комплекс за социални услуги за деца и възрастни /КСУДВ/ .

3. Обект „Ремонт, рехабилитация и реконструкция на ул. „Крайречен булевард“ и ул. “Търговска“. Етапно строителство, включително авторски и строителен надзор.

4. Обект“ Извършване на строително-монтажни работи за основен ремонт, изграждане и реконструкция на външно изкуствено осветление на пътища, улици и площади на територията на община Ямбол.

5. Обект“ Ремонт, рехабилитация и реконструкция, велоалея и паркинги на улица „Милин камък“ от о.т. 79 до о.т.336 по плана на гр.Ямбол – Аврен. Етапно строителство.

Проектите са насочени към повишаване качеството на живот и инвестиционната атрактивност на града ни, чрез създаване на предпоставки и условия за преодоляване на идентифицирани икономически, природни и социални проблеми в градското развитие, подобряване състоянието на околната среда чрез въвеждането на мерки за енергийна ефективност.

Общата стойност на проектите: 8 764 494 лв. с ДДС, от които дългосрочен заем в размер на 8 764 494 лв.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!