Обратно към категорията

Община Ямбол ще отбележи 24 май с празнична програма и връчване на награди

Добавено на: 18.05.2021 17:34
   

Община Ямбол ще почете 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът ще се проведе на сцена пред сградата на Народно читалище „Съгласие – 1862“.

В 9:45 часа Духовият оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ ще засвири празнични мелодии.

Официалната церемония започва в 10:00 часа с изпълнение на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“ по стихове на Стоян Михайловски, който ще бъде изпълнен от Хорова школа „Проф. Георги Димитров“, Вокален състав „Бижу“ при Народно читалище „Съгласие-1862“, Вокална група „Пятница13“ при Народно читалище „Зора-1945“, Вокална група „Виолина“ при Народно читалище „Пробуда-1909“, Вокално студио „Усмивки“ и Фолклорна група „Зорница“ при Общински детски комплекс и Мъжки църковен хор. Певческите формации ще изпълнят и „Де е България“, по-известна като „Питат ли ме де зората“ от Иван Вазов. Композитор и на двете песни е композиторът Панайот Пипков.

Присъстващите граждани ще получат знаменца и песнопойки с отпечатания оригинален текст на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“ и кратка история на създаването му. Те също могат да се включат в изпълнението на двете песни.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще произнесе празнично слово, а след това Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен. В празничната програма са включени стихотворения в изпълнение на ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ямбол, както и фрагмент от знаменитото произведение на Черноризец Храбър „За буквите“. Мажоретките на ОУ „Николай Петрини“ ще внесат допълнителна емоция на събитието.

Втората част на празника обхваща церемония по връчване на наградите на община Ямбол по повод 24 май и поздравление към дългогодишните просветни дейци.

Честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Поради тази причина тази година няма да се проведе празнично шествие.

Община Ямбол призова с писмо образователните и културни институции да ограничат числеността на представителните си групи до петима души.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!