Обратно към категорията

Общински фонд „Ин витро“ в Сливен е подкрепил 10 двойки през 2021 година  

Добавено на: 22.02.2022 13:00
   

Общо 10 двойки с репродуктивни проблеми са били финансово подпомогнати през 2021 г. от Общински фонд „Ин витро“ в Сливен. Това се посочва в годишния доклад и финансов отчет на Комисията към фонда, които предстоят да бъдат гласувани на редовна сесия на местния парламент този четвъртък – 24 февруари.

През 2021 г. Община Сливен одобри и прие бюджет  на фонда в размер на 100 хил. лв., като заявления за финансово подпомагане бяха приемани през цялата календарна година. Финансовата помощ на одобрената двойка е в размер  до 3 хил. лв., а интервенциите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията на цялата страна, както и в чужбина. Според изложените данни в доклада на Комисията, от подпомогнатите двойки от фонда през 2021 г., са се  родили 6 бебета, от които 2 двойки близнаци.     

Въпреки, че ин витро процедурите в България бяха възобновени, много от двойките в общината, проявили интерес за финансово подпомагане, не са успели да кандидатстват, по ред причини, свързани с  извършването на процедури, както и от страх да ги осъществят, предвид пандемичната обстановка. Месечните разбивки показват, че едва 30 хил. лв. са изразходвани от бюджета на фонда.

Общо 165 са подадените заявления за финансово подпомагане от създаването на фонда през 2013 г. до края на 2021 г. Някои от двойките са подпомогнати повече от един път,  тъй като в правилника за организация и реда на работа на фонда за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен, не определя брой опити и не ограничава правото на желаещите да кандидатстват.

Проблемите на двойките с репродуктивни проблеми в община Сливен са част от статистиката на сериозната демографска криза, която продължава в България почти 30 години. Като част от комплексните и целенасочени мерки за ограничаване на последствията от демографската криза и през 2022 година, комисията продължава дейността си в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!