Обратно към категорията

Общински съвет – Ямбол не прие предложението за местен референдум за 5G технологиите поради незаконосъобразност

Добавено на: 18.02.2021 15:39
   

На извънредно заседание Общински съвет – Ямбол не прие предложението на общински съветници за референдум по следния въпрос: „Съгласни ли сте с двугодишен мораториум /разсрочване/ на изграждането, въвеждането в експлоатация и самата експлоатация на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5G /пето поколение/ на територията на Община Ямбол?“.

Становището на юристи относно съдържащия се в предложението въпрос беше, че той е незаконосъобразен и е в противоречие с чл.26, aл. 1 oт Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а Общинският съвет няма правомощия и не е компетентен да гласува за такъв референдум. Въпросът е от компетенцията на органи на национално ниво.

Становището на Постоянната комисия „3аконност, обществен ред и противодействие на корупцията“ при Общински съвет – Ямбол беше за отказ от провеждане на референдум по въпроса.

Председателят на Общинския съвет Антон Шиков изтъкна, че общинските съветници биха могли да гласуват на следваща сесия за провеждане на национален референдум по реда на чл.10, ал.1, т.4 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тази точка гласи, че ако една пета от общинските съвети на територията на Република България приемат това становище, Народното събрание е длъжно да проведе национален референдум. Шиков заяви, че на редовното заседание през март ще внесе предложение, с което Общински съвет - Ямбол да одобри предложение към Народното събрание за провеждане на национален референдум по темата за временен мораториум върху изграждането на 5G съоръжения.

Председателят на Общинския съвет предложи тайно гласуване, за да няма партиен натиск върху съветниците и да се избегне извличането на политически дивиденти в предизборната обстановка. Той заяви, че процедурата е съгласувана предварително и с представителите на Инициативния комитет, внесли предложението за референдум. Общинските съветници гласуваха за провеждането на таен вот.

С 21 гласа „за“, 10 - „против“, двама „въздържали се“ и една недействителна бюлетина тридесет и четиримата присъстващи в залата общински съветници гласуваха отказ от провеждане на местен референдум по въпроса, формулиран в предложението, поради неговата незаконосъобразност, на основание чл. 21, ал.2, във връзка с чл.21, ал.1, т.20 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.30, ал.3, във връзка с чл.31, ал.1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Пълен запис на сесията можете да видите на сайта на община Ямбол: https://yambol.bg/varhiv_z_17_02_2021 .


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!