Обратно към категорията

Общоградски ритуал-поклонение за отбелязване на 147-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев в Болярово

Добавено на: 02.06.2023 13:05
   

С венци и цветя признателни боляровци отрупаха днес паметника на загиналите във войните в центъра на града. Поводът бе общоградския ритуал-поклонение за отбелязване на 147-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев - великият български революционер, гениален поет и публицист, общочовешки идеолог и всеотдаен хуманист. Жителите на Болярово се преклониха и пред паметта на всички загинали за свободата и за независимостта на България.

Своята почит отдадоха кметът Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева и секретарят Мария Чанева, председателят на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков и общински съветници, служители на общинската администрация, представители на участък „Полиция“, „Гранична полиция“, участък „Пожарна безопасност и защита на населението“, на ДГ „Здравец“, на социалните заведения, на НЧ „Възраждане-1912“, учители и ученици от Средно училище „Д-р Петър Берон“, Общинския съвет на БСП, организации, граждани.

В словото кметът Христо Христов припомни думите на поета Георги Джагаров: “Христо Ботев няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни. Но гроб няма. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.”

Кметът Христов подчерта, че Христо Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството, защото те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство.

„Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Нека помним не само техния героизъм, но и тяхната воля и стремеж за изграждане на нова, свободна България. Нека бъдем достойни за тяхната саможертва!“, каза още кметът на община Болярово. 

Вой на сирени в продължение на 2 минути огласи точно в 12 часа град Болярово и 19-те села в общината.

Прояви, посветени на 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, организираха също кметства и читалища.  


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!