Обратно към категорията

Обсъждат трансформирането на Районен съд-Тополовград

Добавено на: 08.06.2021 08:19
   

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обсъжда закриването на районни съдилища и превръщането им в териториални отделения. На днешното заседание ще бъде изслушан Доклад за Модел 4 за реформа на съдебната карта, изготвен от Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев – членове на ВСС и координатори по проект "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата" по Оперативна програма „Добро управление“. В следващо заседание на 15 юни 2021 г. колегията ще продължи с обсъждане на Модела.

Реформата, позната още като „Модел 4“, предлага над 50 от най-малките съдебни структури по места да станат част от по-големи съдилища в съседно населено място. А причината – ниската натовареност и малкото юристи, останали на работа там. Предложението включва Районен съд Тополовград да стане Териториално отделение към Районен съд Елхово. В момента в тополовградския съд работят двама съдии. Действителната им натовареност е 17-19 %, сочи докладът.

Като самостоятелен орган на съдебна власт се запазва Районен съд- гр. Ямбол, където трябва да работят трима наказателни съдии и 5-има граждански, пише още в доклада. В Ямбол броят на разглежданите заповедни производства надвишава тези от другите видове граждански дела, поради което е необходимо разкриването и на един непостоянен граждански състава, който при необходимост да разглежда преимуществено заповедни производства.

В доклада се посочва също, че Районният съд в гр. Елхово също следва да бъде запазен, като към него бъде създадено териториално отделение, в което да бъде трансформиран районният съд в гр. Тополовград.

Съдът в гр. Елхово следва да остане самостоятелен съдебен орган, предвид това, че се намира в граничен район, а и към постъпленията от дела на съда ще се прибавят тези на създаденото териториално отделение. Ето защо в този съд се прогнозира да има достатъчно дела, които да обосноват работата на четирима съдии.

Прекрояването на съдебната карта обаче предизвика вълна от недоволство. Юристи излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София, както и в Пловдив.

Местни жители също се обявиха против закриването на районни съдилища, притеснени, че няма да имат достъп до правосъдие.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!