Обратно към категорията

Окончателно: Обвиненият в убийство на полицай край Стралджа остава за постоянно в ареста

Добавено на: 10.10.2022 12:33
   
Апелативен съд – Бургас потвърди взета първоначална мярка за неотклонение “задържане под стража“ на Ахмед А. за причинена катастрофа със загинал полицейски служител.
Инцидентът е от 26.09.2022 г. около 19,40 часа, в участъка между гр. Стралджа и с. Маленово, Ямболска област. Обвиняемият е управлявал лек автомобил "Форд Екскорт", нарушил е правилата за движение по пътищата, с което е причинил по непредпазливост смъртта на Г. Т., като деянието е извършено в пияно състояние.
Въззивната инстанция приема извода на ОС – Ямбол, че от събраните в досъдебното производство доказателства, може да се направи обосновано предположение, че е възможно обвиняемият да е причинил катастрофата, в резултат на която е настъпила смъртта на Г. Т.
Вътрешното убеждение на съда за доказване на обвинението се формира в съдебното производство при решаване на делото по същество, поради това въззивният съд не намира за необходимо да обсъжда прецизността на правната квалификация на повдигнатото обвинение, както и евентуалната съпричастност на други участници в движението във връзка с настъпилото произшествие (с оглед поведението на всички участници в ПТП при така позиционирания полицейски автомобил върху пътното платно), още повече при отсъствието на нужните за това експертни заключения.
Въззивният състав е солидарен с извода, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. Съдът посочва, че не може да се пренебрегне обществената опасност на извършеното деяние, която в случая, според описанието му и доказателства до момента, е много висока. Макар и непредпазливо, деянието е било придружено с осъзнато, умишлено нарушаване на забраната за шофиране при сериозно повлияване от употребения преди това алкохол. Зад волана на автомобила, обвиняемият е поставил в опасност не само себе си, но и всички останали участници в движението и в крайна сметка е причинил смъртта на един от тези участници, пише в определението на съда. Водачът е имал предишни провинения – шофиране без направен технически преглед на автомобила и управление на МПС без застраховка „Гражданска отговорност“.
Разследването е в начална фаза, не може да бъде изключена опасността, обвиняемият да попречи на събирането на доказателствата. Налице е реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, а доводите за чисто съдебно минало, трудова и семейна ангажираност, необходимост от грижи за родители и син, въззивната инстанция намира, че не биха могли да я преодолеят.
Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!