Обратно към категорията

Онлайн заседание на областните управители с министрите на образованието и здравеопазването

Добавено на: 09.11.2020 16:38
   

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов участва в онлайн заседание на областните управители с министъра на образованието и младежта Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Основна тема на дискусията бе, по какъв начин ще продължи процесът на обучение в българските училища след изтичане на двуседмичния период на обучение в електронна среда, на учениците от гимназиален клас.

Министър Вълчев подчерта, че всяка област е специфична и трябва да се приложи динамичен, локален и диференциран подход за продължаване на обучението в оставащите 6 седмици до Коледната ваканция. „Не може да затворим напълно училищата, нито все едни и същи ученици да са в процес на електронно обучение“, категоричен бе министърът. Препоръката му към областните щабове бе по всякакъв начин да избягват неприсъствено обучение на учениците от начален етап; да се прилага диференциран подход било по общини, било по отделни училища. По време на дискусията областният управител Димитър Иванов сподели опитът от област Ямбол и мнението, че спрямо всяка община и всеки случай трябва и се действа индивидуално, за да не се блокира и спира работата на образователната система. При наличие на заболял учител или ученик се карантинира класа или групата в ДГ, а не цялото учебно заведение. И докато това е възможно ще се следва този подход.

Експертното мнение на министъра на здравеопазването и МЗ, което ще бъде оформено в предстояща заповед , е че учебен процес ще се преустановява при наличие на 20% ученици със симптоми на ковид в едно учебно заведение. Поради дифузния характер на разпространение на заболяването в училищата, между ученици, родители и учители може да се обсъди възможността и вземе решение за носене на маски от учениците от горен курс и по време на присъствения учебен процес.

Тези и други конкретни въпроси, касаещи както училищата , така и детските градини на територията на област Ямбол ще бъдат обсъдени на предстоящо заседание на Областния медицински съвет.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!