Обратно към категорията

Осемнадесето издание на изложба „Светлината“ в Ямбол

Добавено на: 07.06.2023 12:42
   

Традиционната изложба „Светлината“, една от традиционните изяви за Деня на Ямбол – Свети Дух, навърши пълнолетие! На експозицията, която беше открита пред Безистена, бяха представени 117 творби на 47 ямболски автори: живопис, графика, рисунка, дърворезба, иконопис, цианотипия.

Директорът на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол Петко Йорданов и заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов откриха изложбата.

„За мен е голяма чест да открия осемнадесетата изложба „Светлината“, в която участват творци, свързани с нашия град. Това е сцена за популяризиране на хората от Ямбол, които се занимават с изкуство. Искам да благодаря на господин Тодор Янков, че прие да бъде специален гост тази година и да внесе светлина в нашия празник,“ каза Енчо Керязов.

Тодор Янков завършва художествената гимназия в Казанлък (1972 г.), а след това (1981 г.) и Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия), специалност „Стенопис“, при проф. Мито Гановски.

След дипломирането си участва във всички изложби на Декоративно-приложните изкуства в Ямбол и страната. Реализира множество монументални творби – мозайки и стенописи. Част от тях изграждат облика на град Ямбол през 80-те години.

От 1988 г. Тодор Янков живее и работи в Прага, където има също реализирани множество стенописи, мозайки и витражи.

Член е на Съюза на българските художници (от 1989 г.) и Съюза на чешките художници. Носител е на медал и диплом за принос към изкуството от Европейски кръг „Франц Кафка“, Прага, Чехия.

Негови произведения притежават ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, Дом на хумора и сатирата в Габрово, както и много частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Австралия. Към настоящия момент е автор на портрети и шаржове.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!