Обратно към категорията

Още 1,2 млн.лв. от данъците на ямболлии, заради грешки на общинските чиновници

   

Още 1,2 млн.лв. от данъците на ямболлии, заради грешки на общинските чиновници

Жителите на Ямбол ще платят не само 7,5 милиона за изграждането на пречиствателната станция, а много повече, заради грешки на общинската администрация по възлагането на обществените поръчки. В сряда Ямболският административен съд потвърди и решението на директора на Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“ към Министерство на околната среда и водите на община Ямбол да бъде наложена финансова корекция, тоест да не бъдат признати разходи за 1,2 млн. лева без ДДС по договора с фирмата, която извършва изграждането на пречиствателната станция, довеждащата до нея инфраструктура и реконструкцията на колектор 9 и водопровода в района. Тези 1,2 млн. лева всъщност се равняват на 5 % от стойността на договора, а причината за налагането на санкция от страна на министерството е методиката за оценка на офертите, изготвена от общинската администрация, която не позволява обективно сравняване и оценяване на техническите оферти. 
В понеделник Ямболският административен съд отхвърли като неоснователна жалбата на Община Ямбол и против решението на директора на Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“ от 24 април, с което от Министерството са удържали 265 533 лева от междинните плащания по проекта за водния цикъл. 
Средствата е трябвало да бъдат възстановени от община Ямбол още през април след констатирано нарушение на обществената поръчка за изпълнител на „Работно проектиране и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води с довеждащи комуникации и реконструкция на Главен колектор 9. Това обаче не е направено с мотив от страна на общината, че решението за налагането на финансовата санкция е оспорвано в Старозагорския административен съд, а сега е предмет и на дело във Върховния административен съд. По тази причина Министерството е удържало дължимите над 265 хиляди лева от междинните плащания. 
По проекта за пречиствателната станция, който трябва да приключи след 5 години, има и други финансови санкции за община Ямбол, които се плащат от данъците на гражданите.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Страхил 28.06.2019 12:56

За да нямаме все още пречиствателна станция, не е само заради "фалиралата" фирма, а и заради некадърността на някакви общински чиновници. Г-н кметът вместо да ходи с телевизиите да проверява някакви си 200 квадрата паркиниги, всеки божи ден трябва да е на обект "Пречиствателна станция". Иначе пак няма да стане. Ще лапнат парите и ще духнат.


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!