Обратно към категорията

Oтбелязваме Световния ден на сестринството

Добавено на: 12.05.2023 09:51
   
На 12 май отбелязваме Световния ден на сестринството, който е обявен за такъв през 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Своя професионален празник отбелязват всички професионалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, лаборанти.
Денят е в чест на годишнината от рождението на основоположничката на професията „медицинска сестра“ - Флорънс Найтингейл (1820 – 1910). По време на Кримската война тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените. Флорънс Найтингейл разработва и първата система за подготовка на специалисти по здравни грижи във Великобритания.
Освен професионален празник, днес е празник на живота, здравето и хуманността. Ден, в който да се замислим за една от най-светлите човешки ценности – милосърдието, и онези хора в бели престилки, които го олицетворяват. Ден, в който да изразим уважение към техния денонощен и всеотдаен труд в грижата за пациентите, неотлъчно до лекарите в незаменима помощ и подкрепа.
Честит празник, скъпи медицински сестри и професионалисти по здравни грижи!
От ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!