Обратно към категорията

Откриха барелеф на маестро Николай Султанов

Добавено на: 29.10.2019 15:28
   

Барелеф на създателя на камерен ансамбъл „Дианополис“ – маестро Николай Султанов, бе открит днес на фасадата на Ритуалната зала в Ямбол.

Ансамбъл „Дианополис“ е създаден през 1968 г. от Николай Султанов.

Повече от четиридесет години маестрото и ансамбълът, чийто основател е той, изпълняват на музикалните подиуми в Ямбол, страната и чужбина музика от барока до наши дни. Маестро Султанов е създател, а заедно с КА „Дианополис” и стожер на Музикалните празници „Златна Диана”. Благодарение на изпълнителското изкуство на Николай Султанов музикалната общественост в Ямбол имаше възможност да се докосне до великите шедьоври на Йохан Себастиян Бах, Антонио Вивалди, Дмитрий Шостакович, Бела Барток, Паул Хиндемит, както и на много творби от български композитори, чиито световни премиери са осъществени именно в Ямбол. Оркестърът е познат в Унгария, Германия, Гърция, Турция, Италия и др. Страни от Европа. Осъществил е редица десетки записи и стотици концерти с участието на международно познати наши и чужди музиканти. „Дианополис” участва и в първия звукозапис на операта „Измаменият наставник” на Висенте Мартин-и-Солер в Италия, което е световната аудиопремиера на творбата. Николай Султанов е член на Международното Бахово общество в Лайпциг – израз на признанието за неговата неоценима роля в интерпретацията и пропагандирането на музиката на великия Лайпцигски кантор и на неговите синове Йохан-Кристиян, Карл Филип-Емануел и др.

Николай Султанов почина след тежко боледуване през 2013 г., месеци преди да навърши 76-годишна възраст. Неговата дъщеря Красимира обаче и до ден-днешен продължава да поддържа неговия дух в ансамбъл „Дианополис“.

През 2018 година камерният оркестър получи Голямата награда на община Ямбол за съществен принос към културния живот на града и по случай на 50-годишнината от неговото създаване. Музикантите решават с паричната премия към наградата да поставят паметен знак в израз на почит към маестро Султанов.

Барелефът, който е поставен на фасадата на Ритуалния дом, е дело на ямболския художник и скулптор Иван Стоянов.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Георги Георгиев 30.10.2019 14:11

Браво за барелефа на маестро Султанов!Това е човек който трябва да остане в историята на града ни!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!